Esquerra Unida exigeix la compareixença immediata de Cotino en les Corts pel trasllat del fem

Disculpeu per la insistència, però és que l'assumpte de la brossa (o el fem, tant se val) resulta escandalós. La gestió d'aquesta qüestió és horrible, es mire per on es mire. Però les excuses dels responsables del PP són tot un mostrari de barbaritats i insults a la intel·ligència. Com que no puc afegir moltes més crítiques i reflexions de les que es contenen a altres entrades o a la nota de premsa que podeu llegir tot seguit, vos contaré el que ens va explicar la Secretària Autonòmica de la Conselleria a una compareixença (una de tantes que hem demanat). Mª Ángeles Ureña (que vé a donar la cara per Cotino sempre que demanem que comparega) ens va indicar que el trasllat de residus sòlids des de les comarques del N cap a Villena, Xixona o Alacant es justifica per l'aplicació del criteri de proximitat en el tractament. No, no m'equivoque ni ho vaig entendre malament. Ho podreu comprovar quan publiquen el Diari de Sessions de la Comissió de Medi Ambient de les Corts Valencianes corresponent (el darrer que hi ha penjat a la web de les Corts fins ara és de finals de novembre i el que us dic va passar a la comissió del mes següent). I es queden tan amples. Clar que tot és tan relatiu... Xixona està lluny de Vinarós, però més ho està Vigo, per exemple. No?

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, afirma que el conseller “ha de donar la cara de manera urgent perquè ha incomplit flagrantment la legislació sobre residus, col·lapsant el sistema d’abocadors per a forçar solucions indesitjables com és la incineració que sols interessa a les grans constructores d’obra pública”.

Torró, considera que els conflictes continus amb els ajuntaments, com és el cas de Xixona, amb abocaments il·legals de residus sense tractar, de transports a llargues distàncies i inclús a altres comunitats “és il·legal i vulnera el principi de proximitat que estableix que el fem ha de gestionar-se el més prop on es genera. És un greuge intolerable a més, que les comarques de l’interior s’hagen de fer-se càrrec dels residus d’altres comarques més poblades”.

Per a Esquerra Unida, Cotino “no vol enfrontar-se a les solucions raonables que imposen les directives europees i les necessitats de sostenibilitat en la gestió, ni en els principis assumits per la legislació de reducció, recuperació de materials i reutilització. Per això no afronta la separació en origen de la matèria orgànica, que reduiria el pes del fem domèstics a quasi la meitat i que faria més productiva la recuperació de materials. Sembla que el seu objectiu és altre, el de facilitar el lucratiu negoci privat de la incineració”, alerta Torró.

El parlamentari considera que el caos en les plantes existents i els incompliments en la construcció de les noves, “fa que el tractament siga inexistent i funcionen com abocadors de fem sense separació, ni recuperació de materials. No podem tolerar que siga la pròpia Conselleria la que treballe pels interessos privats a costa dels problemes de salut que podria generar la crema de residus i, a més, amb els diners públics”.

El diputat d’esquerres manifesta que aquesta és “l’explicació que no s’hagen iniciat les obres de la planta de Llíria, per exemple, que hi haja abocaments il·legals en zones d’àrids abandonades, i que el fem vaja d’un lloc a altre del País Valencià, estenent i generalitzant el conflicte”, subratlla.

Davant la mancança de resposta reiterada per part del conseller, EUPV exigeix la seua compareixença en Les Corts, “per a que ens explique d’una vegada per totes la solució que pensa donar a aquesta insostenible situació en la gestió dels residus del País Valencià. Aquest problema s’arrossega des de fa tres legislatures i no es donen respostes, ni tan sols als canvis legislatius produïts en les lleis de rang superior”, destaca.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)