EU consegueix un compromís per a incrementar la protecció del Circ de la Safor

És molt insuficient, però és alguna cosa. El que plantejàvem era que el Circ fóra declarat Monument Natural. L'objectiu és aconseguir que La Safor acabe sent Parc Natural. És l'única cosa que asseguraria realment una protecció legal suficient. Una protecció que, a més, acaba depenent en la pràctica d'una voluntat política que no demostren les administracions. Les raons de la transaccional que al final vam acabar acceptant eren respectar les competències dels governs de Madrid i València. El PP perquè volen deixar clar que tot ho fan bé (en aquest cas que es reconega que ja hi ha figures de protecció, de les quals la més important, la del Serpis es troba en el limb de la tramitació eterna) i en el del PSOE perquè tenen al·lèrgia a que des de les Corts s'inste al Govern de Madrid (com si això suposara una desqualificació en qualsevol cas). Em vaig permetre la reflexió d'indicar que la sobirania de Les Corts es troba clarament subordinada als poders executius a través de les consignes partidistes. "Se l'agafen amb paper de fumar", vaig insinuar (amb altres paraules, això faltaria). Crec que caldria actuar amb major autonomia i complir el paper de controlar als executius (al valencià, sobretot, en el nostre cas) com a dipositaris de la sobirania popular. Van admetre, una miqueta entredents (PP i PSOE, ja que no hi va acudir Compromís a la comissió), que tenia raó. Val... i què més? Demà tornarem a estar igual. Una pena...

NOTA DE PREMSA

Les Corts no aproven la proposta d'EUPV de declarar La Safor Monument Natural però accepten urgir al Consell a incrementar el grau de protecció del Circ de la Safor

Dimarts a la tarda les corts valencianes no varen voler aprovar la proposta d’Esquerra Unida-La Unitat-Verds, defensada pel diputata autonòmic d’EUPV Lluís Torró, que la Serra de la Safor siga declarada Parc Natural per a, entre d’altres coses, aturar definitivament l’activitat extractiva que amenaça des fa anys amb destruir irreversiblement aquest valuós paratge natural i que és una vergonya a nivell europeu en la protecció d’espais naturals singulars. Centenars de ciutadans de Gandia i de La Safor havien signat en suport d’aquesta proposta.

En tot cas, EUPV, PP i PSOE, amb la inexplicable absència del Bloc i Inicitiva, varen acordar aprovar una resolució que insta al Consell a incrementar el grau de protecció del Circ de la Safor i que, segons entén la formació d’esquerres i ecologista, hauria de garantir la finalització de les activitats extractives en el Circ de la Safor. Concretament, la resolució aprovada és la següent: “Les Corts insten al Consell a que, en el marc del Pla Rector d’Ús i Gestió del Paisatge Protegit del Serpis i de les normes de gestió aplicables a LIC “Serra de la Safor” i la ZEPA “Muntanyes de La Marina” que la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge té en elaboració, s’establisquen mesures específiques destinades a reforçar la protecció dels valors singulars del Circ de la Safor”.

El diputat d’Esquerra Unida del País Valencià, Lluís Torró ha manifestat que l’acord aconseguit ha deixat un sabor agre-dolç en Esquerra Unida ja que és un pas més en la protecció de la Serra de la Safor, però no és el que, al seu entendre, resultava necessari per aconseguir l’objectiu de protegir com cal un dels paratges més valuosos del País Valencià.

Finalment, el candidat d’Esquerra Unida-La Unitat-Verds, Xavier López, ha lamentat que el PP no haja atrevit a donar el pas decisiu que calia i ha manifestat no entén l’absència dels diputats del Bloc i Iniciativa en la votació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)