L'exemple de Japó hauria de ser més que suficient: Tanquem Cofrents, ja!


Una imatge val més que mil paraules, aquesta és una fotografia per satèl·lit d'ahir de la central nuclear afectada pel terratrèmol i el tsunami (apareix a moltes portades, però no s'acaba de veure clar que és). A la web d'on l'he pescada podeu veure d'una manera molt il·lustrativa el contrast entre l'abans i el després del terratrèmol. No cal donar-li moltes voltes. El problema, per molt que ens ho vullguen pintar d'aquesta manera, no es troba en els nivells i/o les mesures de seguretat. La clau són els riscos. Per molt ingenus que siguen (i a gosades que hi ha molts que ho són) no hi ha cap enginyer al món que puga assegurar que qualsevol màquina o instal·lació estiga lliure de tindre problemes per una catàstrofe natural, un sabotatge o un simple error. En aquestes condicions resulta temerari i irresponsable seguir apostant per una font d'energia amb uns riscos tan grans i permanents. I això per no parlar de la dependència que genera o del problema del tractament de residus. Tokyo es troba a menys de 200 kms. en línia recta de Fukushima i ja estan prenent-se mesures de precaució front a l'alarmant augment de la contaminació radiactiva (i el pitjor està per vindre). Agafeu un mapa i un compàs i mesureu a quina distància es trobeu en línia recta des de Cofrents. Què en penseu?

NOTA DE PREMSA

El grup parlamentari d’esquerres ha presentat en Les Corts Valencianes, la petició per a que la Generalitat Valenciana es pronuncie i inste al Govern central al tancament definitiu de la central de Cofrents aquest mateix mes, quan es compleix la caducitat de la seua llicència. “Els esdeveniments al Japó han de fer reflexionar les institucions valencianes i espanyoles i actuar amb previsió, rebutjant el magatzem de Zarra i procedint d’immediat al tancament de la central de Cofrents”, ha reclamat el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró.

Precisament, Esquerra Unida participà ahir en la marxa pel tancament de Cofrents, en la què s’exigí al Govern la no renovació de la llicència d’explotació de la central i el tancament d’aquesta. “No pot passar ni un dia més sense que no es prenga la decisió d’actuar. Estem parlant de qüestions vitals com són la seguretat per a les persones i el medi ambient. Les intencions d’allargar la vida de la central de Cofrent han de ser rebutjades. El perill d’un accident nuclear és cada volta major pel seu envelliment i deteriorament”, explica el diputat d’esquerres.

Torró manifesta que el que està ocorrent al Japó “és summament preocupant. Cal un debat seriós sobre política atòmica i el cas del Japó ha de ser un punt d’inflexió per a substituir l’energia nuclear per energies renovables que no generen la perillositat d’aquesta. Després de Txernòbil i Harrisburg, aquestos nous successos venen a confirmar les tesis que diuen que els riscos de l’energia nuclear, per xicotets que siguen en percentatge, són inassumibles per les seues dimensions catastròfiques, no hi ha llindar de risc acceptable en aquestes instal•lacions, i no hi ha centrals segures”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)