La literatura en valencià i el llibre electrònic, dues de les apostes electorals cabdals d'Esquerra Unida

23 d'abril, Sant Jordi... i el dia del llibre. Bé, quasi sempre, perquè a València enguany (i ja fa tant de temps) mana la jerarquia eclesiàstica i es veu que llibres i Setmana Santa no sembla un binomi massa adient. El cert és que si els índexs de lectura tendeixen al creixement no sembla que siga gràcies a les polítiques públiques. I menys encara en aquest maldat país nostre. Un repàs pels pressupostos de la Conselleria de Cultura en tot allò que té a veure amb biblioteques, foment de la lectura i recolzament editorial fa que a qualsevol persona de cultura mitjana se li aborrone la pell de vergonya aliena. I damunt les previsions de despeses no s'acompleixen mai. Entenem que, com diem al titular, hi ha dues prioritats clares. La més evident, el recolzament a la producció editorial en valencià. Si realment volem que la nostra llengua siga una llengua normal (és a dir, una llengua emprada amb absoluta normalitat) no tenim més remei que protegir-la i potenciar-la. I per suposat, cal veure el futur i avançar-se'n en la mesura del possible. Jo sóc dels que pensen que el llibre electrònic no aconseguirà fer desaparéixer el de paper. Però el cert és que acabarà ocupant un paper molt important com a mitjà i espai de lectura. Serà decisiu en l'impuls als hàbits lectors eixamplant notablement el nombre d'usuaris. I, per això, i d'acord amb editors, distribuidors i llibreters, cal potenciar-lo. Les biblioteques de demà mateix són inimaginables sense aquest nou format de lectura.

NOTA DE PREMSA

El cap de llista d'EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha assegurat que el món de la producció literària i de la lectura col·lectiva “es troben en una situació d'anèmia institucional quant al necessari suport públic”, i ha anunciat “l'impuls radical i decidit d'Esquerra Unida per potenciar el sector”. Torró ha explicat que “caldrà estendre la xarxa de biblioteques públiques, reforçant-ne els fons bibliogràfics, per tal que arriben a cada barri i municipi del País Valencià. També ha anunciat que EUPV recolzarà l'edició pública i privada de literatura en valencià i que “potenciarà el llibre electrònic com a nova eina de difusió i vertebració cultural”.

Amb motiu del Dia Internacional de Llibre, que es celebra demà 23 d'abril, Esquerra Unida ha desgranat les seues propostes programàtiques quant a producció editorial i protecció de la cultura bibliogràfica al País Valencià. “No travessem precisament una època de bonança literària perquè el Consell ha preferit canviar llibres per rajoles i projectes megalòmans, de dubtós profit cultural”, ha aclarit el cap de llista d'EUPV per Alacant, Lluís Torró. “Esquerra Unida lluitarà per estendre la xarxa pública de biblioteques perquè arriben a cada barri i cada poble del país, ampliant les plantilles de professionals, renovant els fons bibliogràfics i reforçant el préstec. Caldrà, a més, un esforç decidit a la part arxivística, digitalitzant els fons documentals per tal d'impulsar la recerca, la conservació, la restauració i la difusió del patrimoni des de l'actualització dels recursos”, ha explicat.

Una altra de les apostes d'EUPV passa per “fomentar la producció literària, i en especial en la nostra llengua, introduïnt recursos en la xarxa pública i recolzant el món editorial que aposta per aquest segment.” D'altra banda, el candidat d'Esquerra Unida ha anunciat que la pròxima legislatura “serà la del foment del llibre electrònic com a eina fonamental d'accés i difusió de la cultura, per a la qual cosa caldrà invertir en digitalització de continguts, en subvenció de projectes i en dotació de tecnologia a l'abast de tothom”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)