Esquerra Unida proposa una reforma de la Llei d’Ús i Ensenyament en valencià

Hi ha qui no s'ho creu, però el valencià (com convenim en anomenar les variants lingüístiques del català al País Valencià) es troba sota una amenaça permanent. Potser no d'extinció, com fa uns anys, però de segur d'esdevindre una llengua de segona, desprestigiada en el seu ús social i condemnada a un paper folclòric. Calen canvis molt profunds per alterar eixa situació i sols poden esdevindre plenament eficaços des d'un ample consens social i, particularment, des de la intervenció decidida de l'administració. Per contra, el PP es dedica a desfer de forma progressivament accelerada totes les conquestes que es van fer en la transició en aquest camp. I molt especialment en l'àmbit educatiu, que és la clau de volta de la supervivència lingüística. Els experts han demostrat que els alumnes que estudien el valencià com a primera llengua tenen uns resultats acadèmics superiors i una major facilitat en aprendre un tercer o un quart idioma. Tant els fa. L'autoodi, els complexes d'inferioritat i el nacionalisme espanyolista hi poden més. Els castellanoparlants no solen adonar-se'n però l'idioma abrumadorament dominant ací a casa nostra és el seu. Si no ho han pensat els convide que facen una miqueta de zapping per la televisió o la ràdio. El resultat és aclaparador, fins i tot en els mitjans públics valencians que haurien de ser els principals defensors de la nostra llengua. Des de l'esquerra hem d'estar contra qualsevol forma de dominació i la lingüística n'és una, i no de les menors. No en tingueu cap dubte.

NOTA DE PREMSA

El candidat autonòmic d’EUPV i cap de llista per Alacant, Lluís Torró, ha assenyalat que la situació per la que travessa la nostra llengua en les aules valencianes “fa necessari reivindicar el valencià com dret de ciutadania, per això des d’EUPV proposem una reforma de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, perquè l'educació bilingüe siga assumida com a model educatiu propi de tot el sistema educatiu valencià, i no com ocorre ara, amb un valencià arraconat per culpa de la gestió del PP”, critica.

Torró recorda que el valencià és llengua oficial "i l'estatut d'Autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià reconeixen i declaren que la Generalitat Valenciana té un compromís irrenunciable en la defensa del patrimoni cultural de la comunitat autònoma i d'una manera especial amb la recuperació del valencià, cosa que òbviament i per la situació de mina de l’ensenyament en valencià l’administració no està complint”, lamenta el candidat d’esquerres, qui subratlla que només l'alumnat escolaritzat en Programes d'Ensenyament en Valencià -una cinquena part del total- compleix preceptivament aquesta llei.

Esquerra Unida denuncia que en els últims anys la política educativa del Consell en relació amb l'ensenyament en valencià “ha patit una preocupant paralització. No hi ha un impuls institucional global i sostingut a favor de l'ús del valencià. El pla experimental dels centres bilingües en anglès (mal anomenats plurilingües), en la majoria dels casos, està fent-se a costa dels programes d'ensenyament en valencià”.

Torró exigeix que la generalització dels programes plurilingües reals ha de ser amb la garantia del domini del valencià, “per això considerem necessari una reforma de la LUEV, així com una acció seriosa i urgent per a que veritablement el valencià estiga en les aules dels nostres alumnes i s’utilitze”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)