EU promourà la protecció del Saladar d'Aigua Amarga d'Alacant

Després d'una setmana "sabàtica" (només ací a la "blogosfera, no us penseu), reprenc l'activitat al bloc. Aquesta setmana passada ha estat relativament tranquil·la pel que fa a la "quantitat" de treball polític, però no per la seua "intensitat". A Alcoi, s'han acabat les majories absolutes i s'han obert les portes a un canvi de govern. El concurs d'EU n'és imprescindible, però d'això ja en parlaré més avant, a una altra entrada. De moment us adjunte dues notes de premsa que s'han quedat penjades del període de campanya electoral. Van sobre cultura (una roda de premsa que vaig tindre l'honor de compartir amb Luis García Montero) i sobre la protecció (o l'absència d'ella) del Saladar d'Aigua Amarga, a Alacant. M'estalvie els comentaris. Ací va la primera (en ordre cronòlogic).

NOTA DE PREMSA

EU protegirà de forma definitiva el Saladar d'Aigua Amarga i evitarà que siga objecte d'especulació

Lluís Torró i Miguel Ángel Pavón proposen “blindar” el Saladar dins del Parc Natural Marítim-Terrestre amb el que EU vol protegir Tabarca i el seu entorn marí i costaner. La formació d'esquerres promourà la declaració del Saladar com LIC i ZEPA i ampliarà la zona humida catalogada i el seu entorn de protecció. Miguel Ángel Pavón recorda que les transferències d'aprofitaments urbanístics vinculats al Saladar són objecte d'investigació en la peça de Brugal del presumpte manegue del PGOU.

El diputat i cap de llista d'EU per Alacant a les Corts Valencianes, Lluís Torró, i el candidat d'EU a l'alcaldia d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, han proposat hui en el Saladar d'Aigua Amarga la protecció definitiva d'este aiguamoll i han denunciat la desprotecció que patixen en la pràctica els espais d'interés natural del País Valencià. Ambdós consideren necessari “blindar” el Saladar amb la seua integració en el Parc Natural Marítim-Terrestre que la formació d'esquerres vol declarar per a protegir Tabarca i el seu entorn marí i costaner. Torró i Pavón han explicat que el Saladar és un aiguamoll litoral vinculat a la badia d'Alacant que acull espècies protegides, destacant la nidificació d'una anàtid en perill d'extinció, la rosseta. També proposen que el Saladar es declare Lloc d'Interés Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de la Unió Europea, així com ampliar en 100 hectàrees la zona humida catalogada i redelimitar i ampliar el seu entorn de protecció.

Els dos candidats consideren urgent aconseguir major protecció per al Saladar per a evitar que la segona pista de l'aeroport destruïsca més de 20 hectàrees de l'aiguamoll i per a eliminar l'impacte negatiu que està causant l'actual sistema de pous amb què la dessaladora d'Alacant capta l'aigua a dessalar, un sistema que denuncien que està dessecant el Saladar al descendir el seu nivell freàtic. Miguel Ángel Pavón exigeix que la segona pista no invadisca el Saladar i que el sistema de captació de la dessaladora siga una presa directa d'aigua marina, com la prevista a Torrevieja. L'alcaldable d'EU proposa també construir una aula de la naturalesa i establir itineraris didàctics per a acostar el Saladar als alacantins i als visitants de la ciutat, que comptarien amb un nou recurs turístic de caràcter ambiental. També ha denunciat la nul·la voluntat del PP municipal i de Sonia Castedo per a protegir els espais d'interés natural de la ciutat, al no existir cap espai protegit per iniciativa municipal, i proposa que la Serra de Fontcalent i les Llacunes de Rabassa siguen paratges naturals municipals.

Finalment, EU vol evitar que els terrenys del Saladar siguen objecte d'especulació urbanística. Miguel Ángel Pavón ha recordat que les transferències d'aprofitaments urbanístics vinculats al Saladar són objecte d'investigació en la peça de Brugal de la pressumpta manipulació del PGOU, a l'haver-se pogut manejar informació privilegiada a l'hora d'adquirir terrenys de l'aiguamoll. EU, personada com a acusació popular en la peça, vetlarà perquè no s'especule amb el Saladar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)