La indústria ha de seguir sent l'eix de l'economia valenciana

Si us fixeu bé, ni PP ni PSOE entren en el fons de les alternatives a la crisi econòmica. La valenciana, en particular, és especialment greu. Van posar tots els ous a la cistella de la construcció (turisme residencial, en deien) i van abandonar els sectors tradicionals, la indústria i l'agricultura. Ara, enmig de la voràgine de destrucció de llocs de treball sense fre, ningú no parla de com hem d'encarar el futur. Sembla que la seua aposta és esperar que escampe la tronada i tornar al que estaven fent abans. Com si no hagués passat res. Irresponsables. És cert que la indústria haurà de canviar moltes coses, que la reconversió haurà de ser profunda. Però la tradició i les estructures (en forma d'experiència empresarial i, sobretot, de mà d'obra qualificada) segueixen vives. La millor política industrial no és, com va dir Felipe González (crec recordar), la que no existeix. A l'inrevés. Resolent, els problemes del finançament que estrangulen la inversió creant una banca pública. I, a més, en una estructura de microempreses com la nostra, l'impuls públic en la recerca i la innovació és crucial. I això és el que s'ha d'impulsar. Amb recursos i planificació adient. I, per suposat, primant els sectors innovadors i ecològicament sostenibles, d'una banda, i les formes empresarials més adients, d'una altra. El treball associat hauria de ser la clau del futur.

Esquerra Unida rellançarà la indústria “des dels sectors tradicionals” creant un Institut Tecnològic Valencià

El cap de llista d’EUPV a Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha assegurat que “els pròxims quatre anys seran fonamentals per a establir l’estratègia industrial que permeta al País Valencià eixir de la crisi, per a la qual cosa haurem de rellançar els nostres sectors tradicionals”. Torró ha anunciat els projectes bàsics de la seua formació: “El finançament del sector és cabdal, així com l’aprofitament màxim de les subvencions, però caldrà també aprofudir en el finançament empresarial —amb la creació d’una Banca Pública Valenciana a partir de les caixes d’estalvi i l’IVF— i crear un Institut Tecnològic Valencià que pose la R+D+i en l’impuls a la qualitat del sector sabater, el del moble, el de la joguina, etc”.

El cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha detallat les principals propostes de la seua formació “per reforçar la indústria com a motor fonamental de la recuperació econòmica al País Valencia durant els pròxims quatre anys” i ha assegurat que caldrà centrar els esforços en els sectors tradicionals valencians “per ser els que van patir la major destrossa quan la bombolla especulativa immobiliària”. “Tant el Consell com l’Estat hauran de comprometre’s especialment amb el finançament de la indústria valenciana (inversions que, a hores d’ara, tendeixen a zero en els Pressupostos de la Generalitat) però, a més, caldrà crear noves fòrmules d’ajudes a les empreses, que s’aprofiten de la creació d’una Banca Pública Valenciana (a partir de les caixes d’estalvi i l’Institut Valencià de Finances) sota criteris de Banca Ètica i mecanismes com el microfinançament i d’altres”.

“EUPV manté una aposta: la creació d’un Institut Tecnològic Valencià (ITV) que, a més d’integrar les estratègies concretes en R+D+i dels sectors tradicionals, actúe de forma trasversal amb la resta de la indústria per tal d’oferir un front únic sobre qualitat en la producció”, ha explicat Torró. El candidat ha aclarit que el futur institut “serà de caràcter públic, creat a partir de l’IMPIVA, i servirà de pont entre entre les empreses i les universitats per tal de garantir la millor transferència de coneixement entre les parts, la disponibilitat total d’assessorament a les empreses i el sosteniment a llarg termini quant a creació d’ocupació."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)