El Consell menysprea la incalculable aportació econòmica i cultural de la Universitat

Els dirigents del PP no paren de dir que els retalls de la despesa no afectaran a Sanitat ni Educació. Però el cert és que això, com tantes altres coses que diuen, és una mentida podrida. Una despesa irracional i la contínua reducció d'impostos a les persones amb rendes més altes (reducció a la que han contribuït PP i PSOE amb idèntica aplicació), han disparat un deute espectacular i greus problemes de tresoreria. Davant això, en compte de (per posar un cas) renunciar a seguir mantenint la despesa que suposa la Fórmula 1 (Ecclestone cobra puntualment), doncs el que fan és retrassar el pagament de les transferències a les universitats públiques (i moltes altres coses que ara no venen al cas però que són tan importants com aquesta). No pujaran els impostos als que poden pagar-los, però incrementaran tot el que puguen les taxes per a tothom (per als que les poden pagar i per als que no). Els rectors hauran de fer filigranes per poder pagar les nòmines d'enguany. Ja veurem que passa l'any que vé. Bolònia, increment de matriculació per efectes de la crisi, finançament històric insuficient (agreujat en el cas valencià)...; les necessitats de la universitat són molt grans i prioritàries. Algú creu que podem confiar en el futur sense formació, sense recerca? Els problemes es poden resoldre però no hem de repassar les operacions una i altra vegada, el que cal és canviar el plantejament.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d'Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Lluís Torró, considera “molt preocupant” les retallades del Consell a les universitats públiques valencianes. Per a Torró, “és necessari que la Conselleria d’Hisenda aclarisca d’una vegada per totes quin serà l’import real de la retallada en el pressupost de la Universitat. “De moment ja està confirmat que les universitats valencianes veuran diferit el pagament dels 132 milions d’euros que estaven pressupostats per a 2011”, ha afegit. A més a més, el portaveu adjunt ha explicat que “els sindicats sospiten que en el pressupost de 2012 hi haurà una retallada real de la transferència de la Generalitat”.

El diputat d’EUPV considera que la Universitat pública és “una peça clau del sistema educatiu”. Torró ha criticat que la lògica del Consell siga “retallar despesa social i rebutjar ingressos fiscals com l’impost de patrimoni, per exemple”. “El Consell està mantenint una despesa irracional i evitant ingressos fiscals fonamentals, amb la qual cosa els danys col·laterals van a parar a espais tan importants per al desenvolupament democràtic com ara la Universitat”, ha assenyalat el portaveu adjunt. A més a més, Torró també ha criticat que, “per al conseller Vela, l’educació pública es mesura exclusivament en termes economicistes, quan l’aportació econòmica i cultural de la Universitat a la societat és incalculable”. En aquest sentit, el diputat d’EUPV ha explicat que “resulta molt significatiu que el conseller Vela calcule la despesa universitària amb cartrons de tabac, tal com deia en una recent entrevista”. “Els cartrons de tabac maten a la gent però la Universitat només aporta benestar i cultura”, ha afegit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)