La situació del Circuit Teatral Valencià és la "crònica d’una mort anunciada"

Ahir, el mateix dia que la premsa donava dades contundents sobre el fracàs del nou sistema de subvencions als ajuntaments per a la programació teatral, la nova consellera de Cultura (i Turisme, i Esport, i... Grans Esdeveniments, mare tape'm!) tenia la barra de defendre-lo. Davant la meua afirmació que s'havien carregat el Circuit, va dir que havien canviat el model però que el Circuit seguia existint. Un aclariment: el Circuit era un mena de consorci de 63 ajuntaments que gestionaven de forma autònoma i que traslladaven la meitat dels caixets dels espectacles a compte de Teatres de la Generalitat. El que ara hi ha és un sistema de subvencions a la que es pot acollir qualsevol ajuntament, en la que els criteris venen determinats per la Conselleria i en la que els diners han de ser avançats pels propis consistoris. El que hi ha ara no és el Circuit Teatral Valencià, tot i conservar-hi el nom. És una altra cosa, ben diferent i pitjor. Estan carregant-se el teatre, i molt especialment el menys comercial i el que es fa en valencià. Estan carregant-se un sector que genera una cultura crítica. Serà aquesta la clau?

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV ha mostrat la seua preocupació per la situació del Circuit Valencià de Teatre i Dansa. “Els retalls i l’ofegament al qual es va veure sotmès durant la passada legislatura, per la gestió infame anterior, l’ha posat ara en una difícil situació. Lluny de les promeses de Miró, el circuit no ha augmentat sinó que ha entrat en un declivi summament preocupant”. Esquerra Unida aprofitarà demà la compareixença de la consellera Johnson en Les Corts, per reclamar-li explicacions al respecte.

Torró assenyala que Johnson haurà de donar-nos “una visió clara i una radiografia exhaustiva de la situació econòmica del circuit i de per què les ajudes als municipis han disminuït, perquè entenem que no són els ajuntaments sinó la pròpia estructura del circuit, la responsable de aquesta marxa enrere”.

El diputat d’esquerres recorda que el balafiament de diners públics i l'opacitat en la gestió anterior “és la causa de com es troba ara el circuit. Per això des d’EUPV demanem la restitució del Circuit Teatral Valencià al seu estat original amb un increment substancial de la seua dotació pressupostària”.

Esquerra Unida considera necessari que hi haja transparència absoluta en la gestió i independència dels gestors a l'hora d'establir els seus criteris artístics; “i una orientació de la gestió cap a la producció pròpia i en valencià, desterrant definitivament l'amiguisme i les pràctiques de competència deslleial amb el sector privat”, apunta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)