El nou ministre d’Energia ha de descartar definitivament el Cementeri Nuclear a Zarra

Amb l'entrada al govern del PP el lobby nuclear ho tindrà molt més fàcil. El PSOE ja els ha facilitat la feina, com en tantes altres coses. I això malgrat Fukushima. Entre els comptes pendents es troba la instal·lació del magatzem de residus per a mantindre les centrals obsoletes en funcionament. La qüestió, ja ho sabeu, és garantir els beneficis de les elèctriques per damunt de tot. Zarra té totes les paperetes per a acabar allotjant aquest magatzem. Tot i que Fabra ha tornat a dir que no el volen ací, el cert és que encara no han mogut el paper: no han retirat el recurs que mantè la qualificació del sòl que permet la instal·lació. Segurament seran menys exigents amb Rajoy del que ho van ser amb Zapatero. Ja veurem quina excusa ens donen al capdavall.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’Esquerra Unida en Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha instat al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a que “cada central nuclear assumisca la construcció, la gestió i els costos dels seus residus en la pròpia central”. Per al diputat d’esquerres, “cal un diàleg entre l’ecologisme i el Ministeri per a negociar un calendari de tancament de les envellides i obsoletes centrals nuclears i, en eixe context de diàleg, arribar a acords de futur sobre com gestionar els residus existents de la forma més segura i eficient”. Ara per ara, ha afegit Torró, “les companyies elèctriques estan obtenint ingents beneficis de diners públics i rebent regals en format de prolongació de la vida de les seues centrals ja amortitzades”.

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’EUPV ha recordat que la decisió sobre Zarra “també està en mans del Consell”, ja que ”té la possibilitat de retirar el recurs sobre el sòl del cementeri nuclear”. Per tant, “Fabra, en compte de fer declaracions, hauria de llevar el recurs, la qual cosa evitaria que la instal·lació acabara en Zarra”.

Torró ha explicat que l’aposta per un Magatzem de Residus Nuclears Centralitzat era una forma d’externalitzar els costos de les elèctriques en la seua producció d’energia nuclear, fent així que “la gestió dels seus residus perillosos durant desenes de milers d’anys siga assumida per l’Estat i la ciutadania”. “Aquests diners públics ja s’han dilapidat i les elèctriques han sigut premiades amb la prolongació de la vida de les seues centrals ja amortitzades i amb l’autorització per a fer importants augments en les tarifes per als consumidors”, ha afegit el dirigent d’esquerres. Per a Torró, “el Cementeri nuclear de Zarra fou una forta aposta de l’anterior ministre Miguel Sebastián que no ha d’assumir el nou ministre del PP, José Manuel Soria”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)