El PP no aclarirà mai la trama político-empresarial que ha saquejat la CAM

Ahir es va reunir la comissió d'investigació sobre la CAM i es van decidir les compareixences. El PP va assumir un bon grapat de les que es proposaven des de l'oposició. Sobretot aquelles que han tingut relació amb la presa de decisions dins l'entitat. És una bona notícia. Més encara quan el FROB, per a rebutjar la reclamació impresentable de Mª Dolores Amorós per acomiadament improcedent, ha fet públic que hi havia informes interns que demostren que a cúpula de la CAM coneixia perfectament la situació de fallida de l'entitat. Això és un reconeixement implícit que la comptabilitat de la CAM era un frau calculat. Però el PP també va refusar compareixences que aclareixen quines són les seues intencions. Es va negar a que els afectats tinguen veu en la comissió. Tampoc va voler que el president del Banc Sabadell comparesca. Sembla clar que, tot i haver votat a favor d'això en els objectius, no té cap voluntat per conéixer la problemàtica de les quotes participatives. Sembla que no els importe que molts petits estalviadors puguen perdre els estalvis de tota una vida; tota una mostra de sensibilitat social. Tampoc va voler que hi compareguen els representants dels treballadors. Potser ens digueren coses dures de sentir com les pressions/incentius a que els sotmetien per cometre aquesta monumental estafa. No hi compareixeran els màxims responsables polítics de La Generalitat, ni presidents ni consellers d'economia. No sols es tracta de minimitzar les responsabilitats en la insuficiència de la supervisió que havia d'haver exercit l'administració valenciana (això li ho carregueran tot al Banc d'Espanya, que hi te una responsabilitat evident i impresentable). També pretenen que ens oblidem que tots aquests dirigents corruptes han estat triats pel propi PP, que és qui té la responsabilitat política última (o primera, segons com es mire) en la gestió de la caixa. En aquesta clau em sembla que també hem de llegir el refús a que hi compareguen alguns dels principals beneficiaris del robatori. Aquells empresaris (com Enrique Ortiz, Enrique Ballester o Rafael Galea) que rebien donatius en forma sota fórmules jurídiques que sempre acabaven de la mateixa manera: abocant desenes de milions d'euros a les seues butxaques, sense cap contrapartida per a la pròpia CAM. No serà que aquesta és la clau de bolta de tot? No serà que el PP els hi va oferir un pou sense fons d'on pouar euros gratuïtament a costa d'estalviadors i petits rendistes? I, si va ser així, quins van ser els beneficis particulars o col·lectius de l'administrador últim del pou?

NOTA DE PREMSA

La cúpula de la CAM coneixia perfectament l'estat lamentable del grup

El diputat i portaveu adjunt del grup parlamentari d'Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha afirmat, en referència a l'informe intern de la CAM que s'ha descobert arran de la denúncia de l'ex directora general, María Dolores Amorós, pel seu acomiadament disciplinari i que mostrava unes pèrdues per part del grup de 448,79 milions d'euros, que la "cúpula de la caixa sabia perfectament el que estaven fent". "I és que -ha afegit Torró- les pràctiques que han estat duent durant anys no podien conduir a cap altre resultat més que a la fallida i la intervenció". Per al diputat de la formació d'esquerres, "tot estava pensat per a que l'entitat financera perdera diners però, per contra, que els inversors obtingueren grans beneficis".

El diputat i portaveu adjunt d'Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha explicat que la CAM "s'ha dedicat a transferir els diners de l'entitat financera provinents de captacions de dipòsits i de petites inversions a un grup molt definit d'empresaris amb clares vinculacions amb el poder polític". Així, Torró considera que "la gran implicació en el negoci immobiliari és per a tindre a un sector molt concret d'individus que han obtingut uns recursos que no haurien pogut obtenir d'una altra forma". "Són recursos de caràcter fraudulent", ha especificat el diputat d'EUPV. "És per eixe motiu -ha afegit Torró- pel qual hem insistit tant en que acudisquen a la comissió els empresaris més destacats, com Enrique Ortiz o Rafael Galea".

El diputat d'esquerres també ha denunciat la "gran irresponsabilitat del Consell del Partit Popular per la seua manca de supervisió" i ha recordat que la junta directiva de la CAM estava nomenada pel PP i té una responsabilitat directa en la gestió de la CAM". "El poder exercit pel PP és el que hauriem d'aclarir però sense la presència dels màxims responsables en la Comissió d'investigació de Les Corts, resulta impossible", ha assenyalat Torró. En definitiva, ha afegit el parlamentari autonòmic, "l'informe demostra una evidència: la cúpula coneixia perfectament la situació de la CAM".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)