La documentació sobre la CAM remesa a la comissió d’investigació és insuficient, incompleta i decebedora

Tractaré de posar-vos en antecedents (encara que els que seguiu el bloc ja ho sabreu). La comissió d'investigació sobre la CAM que es va formar a Les Corts a proposta d'EUPV es va reunir a finals de gener. El pla de treball que es va aprovar no contemplava compareixences (com demanavem nosaltres i Compromís) sinó que aquestes s'ajornaven fins que no disposarem de la documentació que havíem de sol·licitar a la pròpia CAM, a l'empresa que n'auditava els comptes (KPMG), el Banc d'Espanya i l'Institut Valencià de Finances. El termini que es fixava per rebre la documentació va concloure ahir i el dia 15 de març ens hem de tornar a reunir per fixar les compareixences. Ja us podeu imaginar el resultat: hem perdut un mes. La documentació que tenim és insuficient i poc rellevant. Si no ens arriba alguna cosa més fors de termini, el que tenim ens aprofitarà per a ben poc. Sembla que el Banc d'Espanya no ha donat senyals de vida. Ja és greu. Però que l'IVF tracte de cobrir l'expedient amb els documents que ens ha donat (ni tan sols alguns importants sol·licitats pel PP) és una autèntica presa de pèl a Les Corts. Una mostra més de la subordinació del legislatiu a l'executiu. Ho teniu tot explicadet a la nota de premsa.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d'Esquerra Unida en les Corts, ha assenyalat que ni l'Institut Valencià de Finances (IVF) ni el Banc d'Espanya ni la CAM han atès els requeriments de documentació de la Comissió d'Investigació de Les Corts. “Ha expirat el termini per a rebre la documentació sol·licitada pels diferents grups sense que haja arribat la immensa majoria d’aquesta. El balanç és amplament decebedor. Tan sols disposem de la documentació remesa per la consultora KPMG i per l'IVF, i encara resulta incompleta i redundant. Cal remarcar que l'IVF, tot i ser la única institució pública que ha facilitat alguns documents, no ha complert completament ni tan sols amb la documentació sol·licitada pel propi PP”, ha criticat Torró.

El parlamentari afirma que ni el Banc d'Espanya, ni la CAM han enviat cap dels documents que s'havien sol·licitat. “Ni actes, ni informes interns, ni informes sobre la supervisió. Ens trobem davant la paradoxa que els mitjans de comunicació disposen de més informació -el famós informe redactat pels tècnics de la Direcció General de Supervisió del Banc d'Espanya- que els diputats de Les Corts”, assenyala.

Torró critica: “el mes d'espera fixat com a termini ha estat un mes perdut ja que la documentació no ha aportat cap novetat ressenyable. Aquesta situació és especialment condemnable en el cas de l'IVF que és un organisme dependent de la Generalitat i, per tant, sotmés a la fiscalització de Les Corts. Cal recordar que el propi PP exigia els informes semestrals de la Comissió de Control (Art. 42.1.a de la Llei de Caixes) i les propostes de suspensió de l'eficàcia dels acords del Consell d'Administració (Art. 42.1.e de la Llei de Caixes). Evidentment, aquest extrem resulta una qüestió més a aclarir a les imprescindibles compareixences dels diferents directors de l'IVF”.

Esquerra Unida descriu que la documentació remesa per aquest no compleix els requeriments de la comissió. “De fet, allò que és realment novedós són els informes dels auditors, ja que la resta de la informació que ha facilitat és accessible a tot el públic a través de la xarxa”. El portaveu d’EUPV subratlla, a més, que hi ha informes d'auditoria duplicats, “no sols per haver estat remesos per KPMG i l'IVF, sinó que el propi IVF els ha enviat redundants, ja que les auditories de la CAM i les entitats dependents ja els inclouen. Curiosament, cal remarcar que entre la documentació apareixen totes les auditories, a excepció de les entitats dependents de 2007”,explica.

Per a Torró, aquestos informes dels auditors “aporten molt poca cosa sobre l'estat real de l'entitat. Tan sols permeten veure quina era la situació que els gestors de la CAM presentaven davant els organismes de supervisió. Es limiten a donar el vist-i-plau al document comptable presentat per l'entitat sense que, aparentment almenys, hi haja cap tipus de contrastació real de les dades amb altres fonts o que es qüestione d'alguna manera els criteris emprats”.

EUPV recorda que, per la seua banda, ha reclamat els informes interns de viabilitat de les inversions de la CAM a Terra Mítica, Mèxic, Polaris World o Seseña. “Sense aquesta documentació el treball de la comissió es veurà seriosament compromès”, adverteix Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)