El Decret que prepara Arias Cañete és una ofensiva molt agressiva contra les competències autonòmiques

El vent recentralitzador bufa amb una força terrible. Quan vam publicar aquesta nota encara no havia obert la boca Espe, demanant a Rajoy que es féra càrrec de les competències autonómiques en justícia, educació i sanitat. Les polítiques d'ajustament pressupostari els hi donen una excusa perfecta. I és cert que les administracions autonòmiques han malbaratat recursos públics a dojo. Però, és que no ha fet el mateix l'administració central? Mireu la política d'infraestructures: ja no sols l'AVE per se, vegeu, per exemple, les estacions de Guadalajara o la de Tardienta (998 habitants) de la línia UIC Zaragoza-Huesca. El que passa és que han de reduir l'estat del benestar a la mínima expressió per a que el capital financer prenga possessió de la joia de la corona: la sanitat pública. I, és clar, això està en mans de les comunitats autònomes i són les seues administracions, els seus governs i els seus parlaments qui rebran les pressions ciutadanes. Així que millor si pintem la cosa com una imposició de Madrid. I Madrid com una de Brussel·les. Ningú no en té la culpa, què bé! A Espanya, a més, el neoliberalisme troba un aliat perfecte en el nacionalisme neoespanyolista . El que denunciem baix té a veure amb la contrarevolució mediambiental (un poc exagerat, ja que no hi ha hagut cap revolució prèvia) d'Arias Cañete, el ministre famós per les seues gònades. Però la reflexió es pot generalitzar. Cal allunyar les decisions de la ciutadania, no siga cosa que crega que ja n'hi ha prou i decidisca enviar a pastar fang al capitalisme financer i reclamar els seus drets (humans).

NOTA DE PREMSA

Torró demana al Consell que es posicione clarament respecte al decret llei de mesures urgents en matèria de medi ambient

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha assenyalat que “el Decret que està preparant Cañete, a més de constituir una agressió brutal contra la legislació de protecció ambiental, és també una ofensiva molt agressiva contra les competències autonòmiques”. Per això, el parlamentari d’esquerres ha exigit al president Alberto Fabra que es posicione respecte a aquestes intencions. Torró ha afirmat que “en pocs mesos, Rajoy i Fabra van a soterrar el presumpte valencianisme del PP”.

Torró assegura que “darrere de la retòrica d’agilitzar procediments, el que s’amaga és la intenció d’eliminar una bona part de les restriccions proteccionistes vers el medi ambient que s’han bastit durant molts anys”. Per al diputat d’esquerres, “Cañete ja ens ha oferit una mostra amb la reforma de la Llei de Costes”. “Es vol establir –ha explicat Torró- un control des de l’administració central per eliminar les traves proteccionistes a projectes especialment agressius que afavoreixen bàsicament a les grans empreses”. A més, ha assenyalat el parlamentari autonòmic, “cal recordar que la xarxa Natura 2000 es va fer a proposta de les pròpies administracions autonòmiques i que són aquestes les que millor coneixen la realitat”. Per a Torró, “és evident que les autonomies són més sensibles, per raons electorals, a les pressions ciutadanes en defensa del medi i és això, precisament, el que es vol evitar”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)