Ningú no dóna duros a quatre pessetes, però el Consell ha acceptat canviar 40 milions per un euro

Aquest matí he anat amb la meua companya a tancar els tràmits d'un crèdit al banc. Resulta que la Generalitat encara li deu diners dels "bonolibros" escolars (aprofite per fer propaganda de l'establiment, Exlibris: hi podeu accedir i comprar llibres en paper i electrònics) i ha hagut d'endeutar-se (una miqueta més) per poder fer front a aquest contratemps. Us explique açò perquè resulta increïble i indignant que La Generalitat assumesca el deute d'empreses privades per poder mantenir capricis com la Fórmula 1, mentre ofega a milers de proveïdors amb els seus impagaments. És un problema ètic, sobretot, però també és un greu problema econòmic. Els marges pressupostaris dels que ha disposat La Generalitat tenen limitacions importants. Del costat dels ingressos, perque la normativa fiscal vé marcada en bona mesura per Madrid i perque el finançament autonòmic ha estat especialment injust amb el País Valencià. Del de les despeses, perque sanitat i educació (el gros del pressupost) també estan predeterminades per uns mínims marcats des del centre de la Península Ibèrica. Ara bé, també han tingut competències amb les que haver practicat una altra política. Fiscalment, a través d'impostos progressius i que recaigueren sobre les grans fortunes (particularment amb l'impost sobre patrimoni, que segueix sense cobrar-se). I amb una política de despeses més racional i adreçada a garantir el benestar públic i no els interessos personals. Ara, quan la conjuntura ens empenta dramàticament a l'abisme (quasi 700.000 aturats!), en compte de frenar i posar marxa enrere, no és que deixem la màquina en punt mort i ens esllavissem suaument costera avall. No, posem la directa i premem l'accelerador per a arribar ràpidament a la vora del penya-segat. Creuran que els burros volen? Una bogeria suïcida regida per la cobdícia i la ignorància.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigeix que els inversors privats de Valmor assumisquen els deutes milionaris

El diputat autonòmic d’EUPV i portaveu adjunt, Lluís Torró, ha lamentat el nou pagament de 35 milions d’euros que la Generalitat Valenciana ha hagut d’assumir per la Fórmula 1. Per a Torró, es tracta de “la crònica d’un pagament anunciat. Des del moment que el Consell va adquirir Valmor per un euro se sabia perfectament que s’haurien d’assumir ingents pèrdues”. El diputat d’esquerres considera que ens trobem davant la “socialització de la ruïna del negoci de la Fórmula 1”.

Torró ha recordat que “el Partit Popular no vol debatre sobre la responsabilitat política de Camps en aquest desastre financer”. A més a més, el portaveu adjunt ha assenyalat que “des del nostre punt de vista, tota la inversió pública s’ha de centrar en inversions socials”. També ha declarat que “els 25 milions d’euros de Valmor els haurien d’haver assumit els inversors privats”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)