Esquerra Unida lamenta que el PP “continue apostant per la barbaritat d’un macroabocador a Guadassuar”

Amb un parell de dies de retràs (disculpeu, però he anat de cap) vaig a penjar les dues notes que vam traure arran de la Comissió del Medi Ambient. Com de costum (quina sorpresa!) per negatives del PP a aprovar propostes raonables. Aquesta sobre l'abocador (macroabocador) de Guadassuar. El debat va ser surrealista. Nosaltres (que presentavem la Proposició No de Llei) ens vam centrar en les afeccions ambientals, particularment en els riscos que suposava sobre les masses i les corrents d'aigua, però també vam incidir en el desficaci de la polìtica de residus i la manca de consens. Compromís va oferir algunes dades i arguments complementaris. El PSOE va fer una història completa de la gestió de la zona de residus de La Ribera-Valldigna. Per a res. El PP no va saber argumentar res fora del procediment. Fins i tot va repetir arguments sobre el PGOU de Guadassuar (que ja havíem dut en una altra comissió) que no vam esmentar en aquest cas (hi ha suficient arguments sense haver de recórrer-hi). Quasibé mai hi ha debat: arguments raonables contra excuses. No se m'ocorrer millor definició per al que fem dia rere dia a les Corts Valencianes.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró, ha reclamat fa escassos moments en la Comissió de Medi Ambient de Les Corts, la retirada definitiva del projecte d’un macroabocador al terme municipal de Guadassuar i la planta de tractament de residus, el qual ha qualificat de “barbaritat”. El PP s’ha oposat a la proposta del grup d’esquerres. Torró ha assenyalat: “la política de residus del govern valencià no sols segueix sent nefasta, sinó que ja és un perill per al medi ambient i per a la salut pública”, ha insistit.

El parlamentari d’esquerres ha assenyalat de manera contundent que el projecte “no té cap sentit, no servei per a res més que per afavorir interessos empresarials i polítics. No s’està ni tan sols tenint en compte la ferma oposició de les poblacions afectades”.

Torró ha recordat que el macroabocador està “pròxim als nuclis urbans de Massalavés o Montortal i que serà una nova amenaça per a les masses d'aigua i els recursos hídrics. Aquest macroabocador tindrà unes dimensions de 120.000m2 i una capacitat per a 2’1 milions de m3 de fem”, ha subratllat.

Esquerra Unida ha alertat en reiterades ocasions sobre la temeritat de l’obra, “perquè d’una banda es pot produir la contaminació per lixiviats de la sèquia reial del Xúquer, com ja s’ha produït en anteriors ocasions procedent de l'actual planta de residus sòlids de Guadassuar. D’altra banda, aquest vessament de lixiviats a la sèquia reial implicaria la més que probable contaminació de les aigües que reguen els camps del voltant i de la pròpia Albufera”, ha alertat Torró.

El diputat ha arremès durament també contra el projecte per altres qüestions, entre aquestes, la proximitat del macroabocador als ullals del riu Verd – a sols 1 kilòmetre-, espai natural de gran valor que forma part del Catàleg de zones humides i és un LIC -lloc d'interès comunitari-, “i perquè el projecte no contempla cap actuació que minore el sistema de recollida, implantant mesures encaminades a una política de gestió dels residus (reducció, reutilització i reciclatge), així com no poden instal·lar-se al cor de la Ribera totes aquelles empreses amb activitats perilloses i contaminants o perquè un projecte així no es pot decidir sense estudis tècnics seriosos que no hagen comparat la idoneïtat de varies opcions possibles”, ha recalcat.

Torró ha conclòs que en aquest projecte “tampoc s’aplica el principi de proximitat. No es pot condemnar aquest municipi ni a cap altre a rebre residus en un volum i en una zona tan ampla com les Riberes i la Valldigna, ja que cap comarca hauria d'estar forçada a rebre residus que no produeix: és hora de canviar el paradigma «més gran i més lluny» per el de «més a prop i més xicotet»”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)