Un informe pericial sobre els abocaments a La Murada confirma la toxicitat del fem per a la salut com havíen advertit els veïns i també EUPV

Hui hem conegut que els perits del tribunal que estudia la demanda contra l'abocador de Fenoll (principal implicat en la vessant dels residus del cas Brugal) han determinat que els residus abocats suposen un greu risc per a la salut (vegeu l'article de El País). Com ja havíem anunciat, anem a preguntar per aquesta qüestió el proper dimecres al Ple de Les Corts. No vull afegir més coses, tan sols us convide a veure les fotografies que vaig poder prendre in situ i a llegir els meus comentaris al respecte a una entrada anterior d'aquest bloc. La política de residus del PP no és només un desficaci de gestió, suposa una agressió potencialment molt perillosa per al medi ambient i, particularment, per a la salut de les persones que viuen a prop de les instal·lacions i els abocadors. Ara, a més, amb el nou PIR pretenen que respirem aquests residus amb la seua incineració. I les conseqüències? Ah, les conseqüències...!

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigirà respostes a Bonig en el pròxim ple sobre els soterraments il·legals de residus en Abanilla i La Murada

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró, preguntarà a la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, en el ple del pròxim dimecres sobre aquestos soterraments de fem, els quals estan sent investigats per un jutjat d’Oriola i hui mateix hem conegut, a través de la premsa, que un informe pericial conclou que són nocius per a la salut. “Des de ni se sap el temps venen denunciant els veïns i altres organitzacions, inclosa EUPV, aquesta acumulació de fem il·legal i, el més greu, que la conselleria hi haja permès i autoritzat. Això, evidentment, la fa directament responsable, i exigim respostes”, manifesta Torró.

El diputat d’esquerres ha recordat que el jutjat número 3 d'Oriola ha obert diligències per aquestos soterraments il·legals de fems sense tractar, en enormes finques particulars que no tenen les condicions legals per a aquest fi i que superen amb molt la capacitat de la planta de tractament de residus mateixa. Aquestos abocaments han estat executats per l'empresa Proambiente, propietat d’Àngel Fenoll, un dels caps del cas Brugal. “L’informe pericial conegut ara, sols fa que corroborar el què els veïns ja advertien. Els testimonis d'alguns dels treballadors de Proambiente ja parlaven de clots de 15 a 20 metres de profunditat, on s'abocaven elements altament contaminants sense tractar i que eren soterrats posteriorment”.

Torró afegeix: “el més greu de tot és que la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, ha estat coneixedora d’aquestos fets i ha estat de braços creuats, inclús ha arribat a autoritzar l’ampliació de l’abocador de La Murada, tal i com ens va respondre en Les Corts a les preguntes d’Esquerra Unida, assegurant inclús que aquest projecte d’ampliació no tindria repercussions negatives en el medi ambient”, recorda.

Esquerra Unida acusa a Bonig “d’irresponsabilitat, perquè està no ja desentenent-se d’aquesta situació, sinó agreujant-la i afavorint que s’incremente un problema d’indole mediambiental i sanitari”, subratlla Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)