La Generalitat coneixia els abocaments il·legals de La Murada des de fa anys i no va fer res

És, ja ho sabeu els qui seguiu aquest bloc, un dels temes recurrents a les darreres entrades. Al terme d'Oriola, als voltants de la pedania de La Murada on s'acaba el país i comença Múrcia (Abanilla, concretament), centenars sinó milers de tafulles s'han convertit en un immens abocador on són soterrats tota mena de residus sense cap tipus de tractament (podeu veure fotos a aquesta entrada). Els veïns ja n'estan farts i van a per totes. Es troba en risc de fet la seua pròpia salut (vegeu l'article de El País) i semblen disposats a tot. L'assumpte es troba embolicat per una concurrència d'administracions (la instal·lació de Fenoll es troba a Abanilla, Múrcia, però els abocaments es fan a Oriola, País Valencià) i una connivència polìtica escandalosa que es veu al cas Brugal i que ha portat a la imputació de 29 destacats personatges oriolans, majoritàriament vinculats al PP i amb l'exalcaldessa Lorente al front. Quan vam preguntar a Les Corts, la consellera Bonig va fer veure que no en sabien res fins les acaballes de l'any passat. El cert és que els veïns poden documentar que les denúncies es remunten, com a mínim, a 1994 i que són recurrents des de 2005. És a dir, que a València han estat fent-se els suecs i permetent aquest disbarat criminal. Esperem que la pressió de la ciutadania els hi obligue a prendre cartes en l'assumpte, assumir les seues responsabilitats i resoldre definitivament el problema.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d'EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha registrat una pregunta adreçada a la Consellera de Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, que deixa en evidència la inacció d'aquesta conselleria.

El passat 16 de maig, la Consellera Bonig va contestar en el ple dels Corts a la pregunta formulada per Lluís Torró, sobre els enterraments il·legals de residus a La Murada, argumentant que “la consellería había actuado en el mismo momento en que había tenido conocimiento del problema a finales de 2011”. La seua única actuació va ser enviar a la policia autonòmica a realitzar una inspecció a la planta de compostatge situada en l'abocador de Proambiente, propietat d'Ángel Fenoll i situat al terme murcià d'Abanilla.

Però la veritat és que el Govern Valencià va tenir coneixement dels enterraments il·legals de residus molt abans del que la Sra. Bonig diu, i és que hem tingut accés a 5 escrits de denúncia presentats per l'associació ASOJOVEN. Tres d'ells de data 23 de maig de 2005 dirigits a les conselleries de Territori i Sanitat. Un altre de data 24 de maig de 2005 dirigit a la Conselleria de Medi ambient. I l'últim de data 28 de desembre de 2007 també dirigit a la Conselleria de Medi ambient. És més, els escrits de denúncia presentats per associacions de La Murada es remunten fins al 14 de novembre de 1994 quan va ser presentada una denúncia en la Conselleria de Sanitat per part de l'associació Mur'92.

Per tant, la Sra. Bonig no podrà escudar-se a partir d'ara en què la seua conselleria ha tingut coneixement a través de la premsa del greu atemptat contra el medi ambient i la salut de les persones que suposa l'enterrament, segons l'Institut de Medicina Legal d'Alacant, de més de 400.000 tones de residus en finques agrícoles de La Murada.

Volem recordar que és la Conselleria de Territori i Medi ambient, l'administració responsable de controlar i evitar que aquests atemptats mediambientals no es produïsquen. I ha sigut precisament aquesta conselleria la que tenint coneixement del que estava ocorrent a La Murada ha romàs de braços creuats sense fer absolutament res i permetent que es produïra el major delicte ecològic i el major atemptat contra la salut de les persones conegut en els últims anys a Oriola.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)