La venda de la CAM és el colp de mort a una caixa maltractada i saquejada

Aquesta setmana s'han donat els últims retocs per a la venda per un euro de la CAM (o Banc CAM, millor dit) al Banc Sabadell, despres de l'autorització definitiva de la Unió Europea. Mentrestant anem avançant en la comissio d'investigacio a les Corts Valencianes. Al respecte voldria fer algunes observacions. La primera és que no tinc massa esperances (cap, pràcticament) que el dictàmen final que s'hi aprove amb es vots del PP tinga alguna utilitat. El PP no mostra cap interès en descobrir quins van ser els mecanismes de presa de decisions, més enllà de demostrar que tots es comportaven igual (tots els consellers, vull dir) i que el dolent de la pel·lícula va ser el Banc d'Espanya. No hi havia, segons ells (i segons els consellers i directius que han volgut comentar-ho) cap tipus de consigna partidista. Potser tinguen parcialment raó: el pastis es coïa amb l'acció o l'omissió de pràcticament tothom. El que sí que sembla aclarir-se és que les responsabilitats grosses es concentren en la direcció "tècnica" i un nombre molt reduït de consellers. S'encarregaven de filtrar la informació (fins i tot manipulant les actes) i de tindre a la cúpula contenta amb suculentes retribucions i amb viatges esplèndids. Encara ningú no ens ha aclarit el perquè dels tractes de favor a Ortiz, Ballester, Galea i altres taurons immobiliaris que van generar un forat de 1.000 milions d'euros a través d'una societat participada, 100 % propietat de la CAM: Tenedora de Inversiones y Participaciones. Tampoc no ens han aclarit perquè es van desatedre directrius, recomanacions i requeriments del Banc d'Espanya. Ni res sobre les operacions de titulitzacions o del sistema de col·locació de títols preferents o quotes participatives. Quasi sabem més pel que callen que pel que fins ara han afirmat. Ja veurem que n'eix de tot açò.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida reclama que la caixa es nacionalitze i es convertisca en una banca pública valenciana

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida en Les Corts afirma que l’autorització de Brussel·les per a la venda de la CAM al Banc de Sabadell “és la crònica d’una mort anunciada. Al saqueig de la CAM, ara li segueix la seua venda, amb les conseqüències nefastes i determinants que això tindrà, perquè suposarà tancament d’oficines i comiats dels seus treballadors. És la desaparició total de la caixa valenciana. Exigim que es revertisca aquesta procés d’immediat”, demana Torró.

Per al diputat d’EUPV, la CAM hauria d'estar en mans de la Generalitat Valenciana, “per a que siga una autèntica banca pública territorialitzada, ja que cal un instrument financer públic. La solució no està en vendre-la”.

Torró afirma: “el que ha passat amb la CAM és un assassinat a càmera lenta. El saqueig ha estat progressiu i aniquilador de la caixa. En la comissió d’investigació de Les Corts, anem comprovant la classe de directius que tenia, i les responsabilitats polítiques i també penals que haurien de donar-se”, lamenta.

 “No és admissible que la CAM s'haja de salvar amb diners públics per a vendre-la més tard al millor postor, especialment quan la caixa ha estat saquejada més que gestionada”, conclou Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)