Esquerra Unida presenta mocions en tots els ajuntaments per exigir recursos contra els incendis i la dimissió de Serafin Castellano

Aprofite el comentari d'aquesta nota per parlar una miqueta de l'incendi de La Mariola, d'aquest passat cap de setmana. 500 Ha, ja és un gran incendi! I ha afectat a àrees de gran valor ambiental. Malgrat això, i probablement després d'haver patit l'hecatombe de Cortes i Andilla, hi ha una sensació general d'alleujament. Com si tot hagués pogut ser molt pitjor. L'actuació dels mitjans ha estat notable per la seua quantitat. Tot i això, segueixen existint un parell de dubtes. El primer és el de la rapidesa en la intervenció. Alguns testimonis m'han transmès que les primeres trucades fetes al 112 no van ser ateses adequadament. Això hauria retardat l'actuació, lògicament. És una qüestió que traslladarem a Les Corts per comprovar-ho i, en cas de ser cert, que es puguen corregir aquests problemes de cara al futur. En relació amb açò, també cal aclarir (com als incendis de Cortes i Andilla) quin és el temps real de resposta entre l'emissió de despatx automàtic per part del 112 i l'arribada dels mitjans al lloc. La segona té a veure amb el paper dels voluntaris. Sembla prou raonable que les autoritats tinguen molta cura a l'hora de deixar als voluntaris participar en l'extinció d'un incendi forestal per la seua extrema perillositat. Ara bé, hi ha voluntaris i voluntaris. Per començar aquells especialitzats com els nostres impagables d'ACIF-Alcoi. Malgrat la seua destressa i experiència, l'arribada dels militars de l'UME els va apartar. No sembla lògic. Com tampoc que es rebutge a altres persones que poden tindre formació suficient per a participar directament o indirectament en les tasques d'extinció. Caldria crear els mitjans per a permetre-ho. Això sí, Castellano (sense que mai no ho faça explícit) els comptabilitza quan es refereix als efectius disponibles. Sabeu allò de sumar peres i pomes? No? Doncs pregunteu-ho als del PP. D'això en saben un toll.
NOTA DE PREMSA

La proposta reclama l’increment de la partida econòmica destinada als plans d’emergència, així com la dotació de recursos econòmics suficients per a que els ajuntaments puguen posar en marxa aquestos plans amb personal propi ben format. “Considerem necessari que la Generalitat Valenciana convoque de forma immediata els programes d’ocupació PAMER i EMCORP, així com el pagament íntegre dels deutes endarrerits, que tenen com a una de les seues finalitats el manteniment de les àrees rurals i forestals del País Valencià”, explica el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró.

La moció municipal que presenta Esquerra Unida en tots els ajuntaments valencians exigeix també que s’inste al Govern Central a declarar como a zones catastròfiques les àrees afectades pels recents incendis i demana la dimissió del Conseller de Governació, Serafin Castellano, “per la seua negligència en la gestió dels incendis”, apunta Torró, qui afegeix: “la falta de planificació i la mala gestió dels espais forestals s’ha vist agreujada pels retalls en personal i mitjans dedicats per a la prevenció i per a la vigilància”, descriu.

Per a Esquerra Unida, aquestos incendis han posat en evidència les mancances de la política de prevenció d'incendis i la manca de mitjans dels serveis d'extinció de la Generalitat Valenciana. “El retall econòmic ordenat per la Conselleria de Governació d’un 80% dels efectiu de les brigades contra incendis per segon any consecutiu ha posat en perill els nostres boscos i els agents encarregats de combatre el foc. L’actitud del Consell ha estat irresponsable i temerària per la seua negligència al retallar els recursos necessaris per a la prevenció, simplement per estalviar”, critica.

La moció municipal incideix en la importància de que es prioritze la prevenció més que l’actuació d’emergència. “A més, els propis municipis han de disposar d’autonomia suficient amb brigades municipals pròpies per fer efectius els plans d’emergència. Per això, caldria dotar als Ajuntaments dels suficients recursos econòmics que ajudara a millorar la situació econòmica dels municipis amb un pla de formació per als aturats, com puga ser mitjançant els tallers ocupacionals”, explica Torró.

EU demana també a la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua ajudes per al recolzament de l’agricultura i la ramaderia “per a que no s’abandonen les terres, perquè cal recordar que els pocs camps conreats han servit de tallafocs naturals, i per això, s’evidencia la necessitat de recolzar l’agricultura de secà i la ramaderia ja que ajuden a netejar els boscos”, subratlla Torró.

En definitiva, la moció municipal d’EUPV reclama “un canvi radical en la política forestal que protegisca el nostre patrimoni ecològic, amb recursos humans i materials, així com que es realitze una reforestació adequada de les zones afectades”, conclou el diputat d’esquerres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)