EU reclama al Consell que pague a l’Associació de Familiars per a la Integració dels Malalts Mentals d'Alcoi

L'asfíxia financera del Consell és angoixant. Els impagaments s'acumulen i ofeguen a empreses i entitats fins la mort. A més, en alguns casos, la situació s'agreuja quan el sector, l'empresa o l'associació resulten incòmodes per al PP. Jo ho hem vist al teatre. Aquest cas és molt més greu per les seues implicacions socials. El Consell acumula deutes astronòmics amb les associacions sense ànim de lucre que atenen els malalts mentals. AFIEM ha estat històricament una de les més reivindicatives i, justament, per això ha estat la més castigada de totes. Els impagaments han provocat una situació insostenible que fa que, ara, la Conselleria puga recolzar-se en arguments legalistes per no pagar. I mentrestant sembla que estan buscant-li substitut. Tot açò demostra la perversitat extrema del sistema de subvencions, que sols genera clientelisme i precarietat. O les prestacions les dóna directament l'administració o genera un sistema de concerts que, al nostre entendre, sols hauria de adreçar-se a les societats sense ànim de lucre. Ja sabeu qui paga el pato, com se sol dir. En primera instància els destinataris del servei: els malalts i, de retruc, les seues famílies. En segona instància, i no menys important, els propis treballadors del servei que duen més de sis mesos sense cobrar. Justícia social? I mentrestant personatges com Rato es passegen sota la llum dels flaixos amb un somriure d'orella a orella.

NOTA DE PREMSA

El diputat Lluís Torró denuncia la desídia de la Conselleria davant l’acumulació de mesos sense cobrar dels treballadors

El diputat d’Esquerra Unida a les Corts Valencianes Lluís Torró ha presentat una sèrie de preguntes a la Mesa de les Corts, junt amb una Proposició No de Llei, demanant al Consell una solució urgent per a la situació que està patint l’Asociación de Familiares para la Integración del Enfermo Mental (AFIEM) d’Alcoi. L’entitat es troba actualment ofegada pel deute que acumula Conselleria, una situació que ha provocat que AFIEM demane l’empar de la Conselleria, ja que veu perillar el seu futur i, d’aquesta manera, tem pel fet que puguen quedar sense atenció les desenes d’usuaris dels seus serveis, mentre que els seus treballadors travessen greus dificultats econòmiques després de mesos sense cobrar les seues nòmines.

Les dificultats econòmiques d’AFIEM per poder fer front a les despeses corrents de funcionament, salaris i obligacions administratives, procedeix d’una manca de liquidesa causada pels impagaments de les subvencions relatives als anys 2010, 2011 i 2012 per part de la Conselleria. Per això, el diputat d’EU exigeix al Consell “un esforç per solucionar la penosa situació a què la pròpia Conselleria ha abocat a l’entitat, als usuaris i als treballadors”.

Torró ha formulat una sèrie de preguntes a la Mesa de les Corts, per tractar de conèixer què té previst fer el govern autonòmic. D’una banda, pregunta què pensa fer la Conselleria davant de la carta adreçada per AFIEM en referència a la seua súplica d’empar per tal que la Conselleria faça de garant de l’entitat en allò referent als certificats. Esquerra Unida també reclama solucions per a fer front a les obligacions que la Conselleria té amb AFIEM. A més, el diputat pregunta a la Conselleria, en el cas que aquesta no tinga en compte la súplica que li trasllada l’Associació per carta, què pensa fer en relació amb la possibilitat que AFIEM haja de sol·licitar l’autorització necessària i pertinent per a deixar de prestar els serveis del CRIS i Habitatge Tutelat.

A banda d’aquestes preguntes, Torró ha presentat una Proposició No de Llei per aconseguir desblocar la situació administrativa de l’associació, a fi que puga seguir optant a subvencions i ajudes. La Proposta de resolució d’EU reclama: “Les Corts insten al Consell a que prioritze la continuïtat del Centre de Rehabilitació i Integració Social –CRIS d’Alcoi– i l’Habitatge Tutelat per a malalts mentals d’Alcoi davant la situació excepcional per la qual està travessant l’entitat sense ànim de lucre que els gestiona (AFIEM) i, tal i com ha fet en exercicis anteriors, excuse l’Associació pel que fa als certificats d’estar al corrent de les Obligacions Tributàries i de la Seguretat Social, i d’aquesta manera, puga percebre les subvencions corresponents”.

Lluís Torró subratlla que si Conselleria “ha empès a l’entitat a aquesta situació, no pot quedar-se ara creuada de braços mentre perilla el seu futur, i els seus treballadors acumulen mesos sense cobrar. A més, la gestió de Conselleria està creant una gran incertesa tant en els propis treballadors i les seues famílies, com en els propis malalts que depenen de l’atenció d’AFIEM. Exigim que, tal com la Conselleria ha fet ja amb altres entitats, es pose al corrent el pagament d’AFIEM amb una senzilla gestió per solucionar els problemes administratius que puguen derivar-se del fet que no tinga al corrent els pagaments de la Seguretat Social, cosa ben lògica si acumula impagaments de la pròpia Generalitat. Per responsabilitat, i per dignitat, la Conselleria de Benestar Social ha de solucionar la situació d’AFIEM”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)