Caldria (com a mínim) tancar temporalment Cofrents perquè es puguen realitzar proves de seguretat en el reactor

Les centrals nuclears segueixen donant-nos ensurts. El darrer ha estat el descobriment en una inspecció rutinària (pel que sembla molt més exigent que les que es practiquen per ací) d'esquerdes a una central nuclear belga (Doel-3). Sembla que el vas està clavillat i això comporta riscos de fuites de radiació. Garoña i Cofrents (i altres centrals arreu del món) tenen vasos construïts per la mateixa empresa, l'holandesa Rotterdamsche Droogdok Maatschapij. Ja sabeu que Garoña (com Cofrents amb una tecnologia antiga, la mateixa de Fukushima) no seguirà funcionant a partir de 2013. A Cofrents això ni es plantea (ja es va renovar la seua llicència). No seria raonable fer una inspecció a fons que descarte aquest risc detectat a Bèlgica?

NOTA DE PREMSA

El grup parlamentari d’esquerres ha presentat una Proposició No de Llei, per a instar al Consell a dur a terme totes les gestions necessàries per tal d’aconseguir un tancament temporal de la Central Nuclear de Cofrents “i que d’aquesta manera es puguen realitzar les proves pertinents d’ultrasons per a detectar possibles esquerdes en la paret del reactor, tal i com s’han fet en la central belga de Doel-3, on s’han descobert unes 9.000 esquerdes de fins a 3 cm. S’ha de vetllar per la seguretat de tots, per això cal prevenir abans que curar”, subratlla el portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró.
 
El parlamentari recorda que el fabricant del reactor de la central belga de Doel-3, ha subministrat materials a les centrals de Garoña i Cofrents. La plataforma Tanquem Cofrents exigeix que s’aturen immediatament ambdues centrals perquè es realitzen les mateixes proves que han detectat unes 9.000 esquerdes de fins a 3 cm en la paret del reactor de Doel-3. “Considerem necessari i urgent que Cofrents també se someta a aquesta inspecció”, remarca Torró.
 
“Aquestes proves per ultrasons no tenen res a veure amb les inspeccions rutinàries de les soldadures del reactor - que la direcció de la central va decidir el passat any eliminar o reduir-, sinó que afecten a tota la superfície de les parets i han de fer-se des de dins d’aquest. No obstant això, sembla que la direcció de Cofrents ha optat per descartar l’existència d’aquestes esquerdes sense realitzar l’esmentada prova i pretén seguir funcionant com si no hagués passat res”, denuncia el diputat.
 
Per a Esquerra Unida, “és importantíssim que es realitzen aquestes proves i per això reclamem el tancament de la central. D’altra manera està posant-se en perill la seguretat de les persones. Esperem que el Consell no faça oïdes sordes a la nostra petició”, conclou Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)