El temps s'acaba, cal exigir la immediata rehabilitació del museu San Pius V

Tot i que les notícies sobre la institució són freqüents a la premsa escrita, el fet que sols apareguen a les pàgines de cultura (eixes que només lligen quatre gats lletraferits, malauradament) i que siga estrany que hi facen referència els mitjans audiovisuals, explica que el Museu Sant Pius Vè siga un gran desconegut. No vaig a explicar-vos les seues característiques amb detall (visca l'inventor de la viquipèdia!). Amb que visiteu l'enllaç en tindreu prou per descobrir un edifici importantíssim que dóna aixopluc a la que alguns consideren la segona pinacoteca de l'estat espanyol. Una de les joies de la corona (en alguns aspectes singulars, de fet, "la" joia de la corona) del patrimoni històric-artístic valencià. Com que el museu és de titularitat estatal, però hi concorren també competències autonòmiques i municipals, doncs... "cagao general". Any rere any es consignen diners als pressupostos de l'Estat que no s'executen perquè l'Ajuntament de València, per exemple, no concedeix les llicències oportunes per a fer les obres. I els diners acaben perdent-se. Un desastre supí. Mentre ací s'aboquen desenes de milions d'euros des de fa alguns anys restaurant els béns de l'església sense cap contrapartida (damunt et cobren després entrada, com a la catedral), el Sant Pius Vè pateix serioses deficiències que posen en risc algunes zones i impedeixen que complisca adequadament les seues funcions. Mentre es promocionen els engendres calatravians (autèntics monuments al malbaratament públic) com a icones de València, es desaprofiten elements patrimonials prou més valuosos com ara aquest malaguanyat museu. De vegades sembla que vivim en un reality gegantí (tipus el show de Truman), però amb un guió de Berlanga. Amb una diferència: açò és un autèntic drama.

NOTA DE PREMSA

EUPV presentarà una PNLL en Les Corts instant a “desbloquejar la rehabilitació”

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, presentarà una Proposició No de Llei que insta a “prendre mesures urgents més efectives per a desbloquejar amb el Govern central l’actuació de rehabilitació del museu San Pius V de València” i a que el Consell, amb el recolzament de les Corts Valencianes, reivindique davant Rajoy “el traspàs de la titularitat plena del museu”. La PNLL de la formació d'esquerres contempla també posar en marxa un “programa cultural de difusió dels nostre important llegat patrimonial i cultural, que difonga, conserve i amplie els seus valors i que siga un punt de referència de la projecció de la ciutat de València i del País Valencià de cara a la nostra ciutadania i a l’exterior”.

La formació d'esquerres també demana que el Consell prenga les “mesures de coordinació entre els diferents nivells de l’administració per a, de forma consensuada, maximitzar la difusió, conservació i posada en valor dels recursos culturals i patrimonials” del País Valencià. Finalment, la PNLL d'Esquerra Unida insta a la “creació d'espais de participació i diàleg de la ciutadania i les seues associacions a l’hora de defensar i protegir del patrimoni cultural valencià”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)