Esquerra Unida reclama a la Generalitat finançament per al CADA

Ací teniu una llarga nota de premsa en la que explique les esmenes que hem fet des d'EUPV als pressupostos de la Generalitat per a les comarques de l'Alcoià, El Comtat i La Foia de Castalla. Sobretot en temes de cultura, però també en infraestructures (retirar els diners per a fer l'autopista per la valleta d'Agres o posar diners per al Xàtiva-Alcoi), justícia (jutjats d'Ibi i Alcoi) i sanitat (centres de salut de Cocentaina o Castalla). La Generalitat no paga, però les comarques d'interior encara n'eixim pitjor parades.

NOTA DE PREMSA

El Grup Parlamentari presenta diverses esmenes als Pressupostos de 2013
El Grup Parlamentari d’Esquerra Unida a les Corts Lluís Torró ha presentat una bateria d’esmenes al projecte de Pressupostos Generals de la Generalitat Valenciana per 2013, en què destaca la demanda de finançament per a la reobertura del Centre Alcoià d’Art Contemporani (CADA), que va tancar les seues portes cinc mesos després de la seua inauguració degut a la manca de recursos a què ha estat condemnat tant des de l’administració autonòmica com des de l’Obra Social de la CAM.

En concret, EU reclama a la seua esmena que es destine un milió d’euros per al funcionament del CADA, partida que hauria d’eixir de les aportacions de capital a la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana.

Precisament, la majoria de les esmenes presentades per Esquerra Unida reclamant fons per als projectes de les nostres comarques es basen en reduir les aportacions a aquesta societat tan polèmica. EU reclama en les seues sol·licituds d’esmena que se subvencionen amb 24.000 euros les despeses corrents del Museu Arqueològic Camil Visedo; que es destinen 10.000 euros per al sosteniment i les activitats del centre cultural Vil·la Vicenta (un altre dels projectes de la Generalitat que el Consell ha deixat completament de banda); que s’aporte mig milió d’euros a la conservació i el manteniment del patrimoni industrial d’Alcoi, així com a un estudi per la posada en marxa d’un projecte museístic sobre la industrialització valenciana; que es destinen més recursos per a les activitats de les Aules de la Tercera Edat; i també, que es faça efectiu el pagament de vora dos milions d’euros del conveni amb l’Ajuntament pel Teatre Calderón. D’aquest mateix capítol d’aportacions a la Societat Projectes Temàtics, EU també demana que ixquen els 225.000 euros per a la Biblioteca de Cocentaina, i els 925.000 euros per a promoció cultural a Ibi mitjançant un conveni.

En aquest sentit, el diputat alcoià a les Corts Lluís Torró ha explicat que “resulta inadmissible que la Generalitat continue destinant fons a la Societat Projectes Temàtics, quan ha quedat ja més que demostrat que aquests projectes suposen una ruïna absoluta per als ciutadans del País Valencià. En lloc de nodrir amb diners públics aquesta societat que ha donat resultats tan nefastos per a les arques públiques, el Consell ha d’atendre els seus compromisos amb les nostres comarques, apostant per la dinamització cultural i turística, i complint amb els compromisos adquirits amb la ciutadania de l’Alcoià i el Comtat. La societat valenciana reclama un viratge en les polítiques de grans esdeveniments que ens han dut a la indigència política i econòmica, i el Consell continua fent cas omís a la ciutadania i apostant per una política d’aparador”.

Eix Muro-Villena

En termes semblants s’ha expressat Torró en quant al projecte de construir una carretera creuant la Valleta d’Agres, projecte que sí queda reflectit als Pressupostos: “La gent d’aquestes comarques ha parlat suficientment clar rebutjant aquesta carretera. És que el Consell no vol escoltar ningú? Hi ha moltes infrastructures importants per a les comarques, començant pel tren Alcoi-Xàtiva, i cap necessitat de tirar endavant un projecte tan polèmic i agressiu amb el medi natural”. Per això, Esquerra Unida ha sol·licitat en una de les esmenes que la quantitat de 490.000 euros que es pretén destinar a l’eix Muro-Villena passe a engrossar una partida de ‘Manteniment actuacions espais naturals i Xarxa Natura 2000’ que comptaria en total amb més de cinc milions i mig d’euros. I a més, ha reclamat mitjançant dues esmenes que el compromís anunciat pel Consell per a millorar la línia, quede plasmat als pressupostos: afegint als comptes d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient 30 milions d’euros distribuïts en tres anualitats diferents, i alhora instant a l’Administració central a escometre la part que li pertoca en la modernització i posada en valor de la línia fèrria.

Cal assenyalar que, a banda d’aquestes esmenes, Esquerra Unida també ha sol·licitat que a la secció de Sanitat s’afegisca la reforma del Centre de Salut de Cocentaina, pendent des de fa anys. I també la construcció d’un nou centre de salut a Castalla. També a la Foia, les esmenes del Grup Parlamentari d’EU reclamen el pagament de les despeses de rehabilitació i adequació del nou Palau de Justícia d’Ibi, un altre dels deutes que acumula la Generalitat a les nostres comarques, que en aquest cas ascendeix a 2.100.000 euros. I finalment, s’ha de ressaltar que també es proposa el pagament de les despeses de rehabilitació del nou Palau de Justícia d’Alcoi, 2.400.000 euros que els alcoians ja han finançat en assumir els costos de l’obra. EU demana a més que s’incloga la construcció d’un futur Museu d’Arqueologia Industrial a Alcoi dins les línies d’actuació de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, i que s’incremente la dotació anual del Centre Europeu d’Indústria i Innovació (CEEI-Alcoi) amb 90.000 euros.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)