La resolució del Síndic de Greuges sobre la responsabilitat de l’IVF en l'assumpte de les preferents és clara i demolidora

L'IVF (Institut Valencià de Finances) té, per llei, encomanades les funcions de supervisió de les caixes d'estalvi i cooperatives de crèdit valencianes. Per entendre'ns, hauria d'haver estat el tercer esglaó de la supervisió, després del Banc d'Espanya (BdE) i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Hauria... perquè, van pensar, si ja estan els altres dos per a que ens hem de calfar el cap i perdre temps. Així que, tot i que tenien responsabilitats directes (obligació legal) i indirectes (la Generalitat triava una bona part dels consellers generals de les caixes i determinava la composició final dels òrgans de decisió de les mateixes), van decidir mirar cap a una altra banda. Si llegiu els diaris de sessions de la Comissió de Control de la CAM veureu que els qui arribaven al Consell d'Administració o la Comissió de Control proposats inicialment pel PP no saben o no volen (no volen, de fet) explicar com van arribar-hi i la majoria eludeixen respondre a si estan vinculats d'alguna manera a cap partit polític. Vergonya? Pot ser, però també una consciència (dolenta) clara que hi ha responsabilitats polítiques que tracten d'amagar. Camps fardava públicament que el president de la CAM, per exemple, podia concedir un préstec en condicions immillorables (com de fet va fer) a una confraria de Sevilla per a restaurar una imatge religiosa. Però, quan se'ls pregunta, ells no hi tenien res a veure, passaven per allí. Ara, la resolució del Síndic de Greuges fa més difícil que seguisquen amagant les seues responsabilitats.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigeix la compareixença del director de l’IVF en Les Corts sobre les preferents

El diputat autonòmic d’Esquerra Unida, Lluís Torró, ha sol·licitat en Les Corts que comparega per a donar explicacions el director de l’Institut Valencià de Finances, a qui el Síndic de Greuges, “coincidint amb el què ja advertírem des d’Esquerra Unida fa mesos, assenyala com a responsable del control, inspecció i fiscalització d’aquestos productes financers d’alt risc, els quals, recordem, varen ser venuts a milers de persones, la immensa majoria d’avançada edat, víctimes totes d’estafes bancàries causades per entitats financeres públiques com CAM i Bankia, i privades com el Banc Santander”, explica. Per a EUPV, el govern valencià “té una responsabilitat directa i no pot deixar desemparats als afectats. Que prenga bona nota de la resolució del Síndic”.

El grup parlamentari d’Esquerra Unida es va reunir fa mesos amb membres de l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de la Comunitat Valenciana (ADICAE), els quals traslladaren als parlamentaris les dimensions de l’estafa. “Cal una depuració total de responsabilitats i que es tornen els diners a totes les persones estafades, les quals en moltíssims casos han vist perduts els estalvis de tota una vida”, remarca Torró, qui afegeix: “recordem que la immensa majoria d’aquestos són persones majors que han estat vilment enganyats, han abusat de la seua confiança, sent conscients que estaven estafant-los”, subratlla.

El diputat d’EUPV considera que les administracions, ja siga el Govern central o el Consell “no poden quedar-se de braços creuats davant una de les majors estafes a la què assistim. Milers de persones -700.000 en tot l’Estat, de les quals aproximadament un 25% són del País Valencià- han patit l’engany de bancs i caixes a través de la venda de productes financers d’alt risc –coneguts com preferents, quotes participatives o valors, depèn de l’entitat bancària-, sense saber que ho eren”, descriu Torró.

El parlamentari d’Esquerra Unida expressa: “ja és hora que escoltem les explicacions de l’IVF “qui, com bé diu el Síndic de Greuges, té molt a dir, i moltes responsabilitats a assumir, no sols pel que fa a les preferents en concret, sinó també per la gestió de la CAM. Esquerra Unida tornarà a demanar la compareixença del director de l’IVF en la comissió d’investigació que està desenvolupant-se en Les Corts”, anuncia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)