Deixar a 14.000 alumnes sense línia en valencià és una vulneració flagrant dels seus drets

Autoodi. La parauleta és forta però és ben difícil entendre la politica del PP respecte al valencià, en general, i al valencià en l'ensenyament, en concret, sense fer-ne al·lusió. Per a ells (la majoria, s'entén), el valencià és una llengua bonica, entranyable, però és per anar per casa. El prestigi social s'assoleix a través del castellà i, cada cop més, de l'anglès. Si al valencià l'anomenem comme il faut, çò és, català, se'ls remou fins l'últim racó del seu sistema nerviós, els hi surt urticàries i se'ls unflen les venes del coll. I, tret d'una petita minoria, saben perfectament que valencià és una manera de denominar el català, que filològicament és una variant (i encara hi hauria dubtes: ací a les Corts es pot comprovar les diferències entre el parlar d'un diputat de Benicarló i un de Monòver). Perquè es tracta d'un problema polític: la fòbia anticatalana és una manera de disfressar la renúncia a una identitat nacional pròpiament valenciana. Són ben lliures, faltaria més. El problema és que no sols se senten espanyols, són espanyolistes: són tan nacionalistes com aquells als qui pretenen estigmatitzar. I encara hi ha una altra raó per atacar l'escola en valencià. Una altra raó també política: les línies en valencià han segut una escola de formació de ciutadans de pensament lliure i obert, a més de tindre una formació clarament superior a la mitjana. Això és perillós, fomenta la disidència.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida reclama a la consellera que comparega per explicar aquesta “intolerable marginació”

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes ha acusat a la conselleria d’Educació de practicar una “insuportable marginació del valencià. La manca d’oferta de places en la nostra llengua deixarà un curs més a milers d’alumnes sense el dret de poder estudiar en valencià. I el més greu és que la consellera Català tornarà a recórrer a les cortines de fum per a tapar aquesta situació”. Esquerra Unida reclama la compareixença urgent de Català “perquè done explicacions immediates i resolga aquesta vergonyosa manca d’oferta de línia en valencià”.

Torró acusa al govern de Rajoy “de ser capaç de canviar tota una legislació per satisfer a una ínfima minoria que en Catalunya pretén imposar que sols s’estudie en castellà. I ací, Català segueix la mateixa línia, sent incapaç d’atendre a 14.000 famílies en valencià, tenint els recursos i mecanismes per fer-ho”, critica.

Esquerra Unida ha anunciat que presentarà diverses iniciatives parlamentàries, “per exigir que es complisquen els drets de l’alumnat i que s’acabe d’una vegada per totes en la clara marginació que està patint la nostra llengua en les escoles. Existeix un greuge comparatiu més que evident”.

Comentaris

  1. Gràcies per defensar i per lluitar pel valencià, Lluís. En aquest sentit, EUPV sempre ha estat impecable. Gràcies!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)