El que està passant amb l’aigua a la Ribera és un autèntic desastre

N'acabe de parlar a una nota precedent. Si l'aigua torna una vegada i una altra a l'arena mediàtica és perque encara tenen l'esperança de tornar als temps de l'especulació urbanística (Déu ens guard!) i perque creuen que és una arma electoral. Però també perque és un problema molt greu en algunes comarques valencianes. El cas de La Ribera és, hui dia, el més alarmant (no és l'única però, ni la més greu en altres moments). I ho és per l'espoli del Xúquer (que és la font última de tots els mals) i per l'agricultura intensiva que està arrasant sòl i subsòl amb una extensa gamma de productes químics que incrementen la productivitat del treball i els rendiments de la terra. Això sí, amb greus costos a llarg termini. El de l'exhauriment del sòl esperem que encara trigue molt (encara que la minva d'aportació de sediments n'acurtarà el termini), però la contaminació del subsòl ja està cobrant-se el seu preu: molta gent ja no pot beure aigua de l'aixeta perque no és potable. O canvia radicalment la política d'aigua (i les pràctiques agrícoles derivades de la mal anomenada "revolució verda") o la situació anirà cada vegada a pitjor i les solucions seran cada vegada més cares i més precàries. Al temps!

NOTA DE PREMSA

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha criticat la situació insostenible que viu la població de la comarca de la Ribera. Per a Torró, el desastre ecològic que suposa la situació també és un desastre des del punt de vista de la gestió del servei públic, la qual cosa demostra que és necessari tindre una gestió de l’aigua regida per criteris de caràcter ecològic que prioritzen la preservació del recurs quantitativament i qualitativa”. “Actualment, per contra, l’aigua només aprofita per a fomentar l’especulació”, ha afegit el diputat d’EUPV, qui ha exigit que, “de la forma més immediata possible, s’aprove finalment el pla de conca del Xúquer, que ja porta varis anys de retard”.

El diputat i portaveu adjunt de la formació d’esquerres en Les Corts també ha demanat que “el pla garantisca un cabdal ecològic en condicions adequades i pose fi als regadius dels antics secans de Castella La Manxa, fruit del pacte Bono-Zaplana, que estan exhaurint els aqüífers que alimenten la capçalera del Xúquer”. Torró també ha demanat que es garantisca el proveïment d’aigua de qualitat per als habitants de la Ribera del Xúquer.

"Cal subratllar, a més a més, que tots aquestes problemes de la Ribera demostren que el model d’agricultura és pràcticament insostenible i que cal un política agrària ferma des del Consell que supose un canvi radical cap a un model que garantisca la sobirania i la seguretat alimentària”, ha explicat Torró qui també demana “potenciar l’agricultura ecològica i els mercats de proximitat per a garantir als llauradors la renda suficient en el marc d’un model agrari que abandone l’ús de fertilitzants químics, pesticides, herbicides i fitosanitaris”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)