La reforma de la Llei de Bases de Règim Local del PP criminalitza als ajuntaments

La Sindicatura de Comptes ha detectat una caiguda en picat dels diners que els municipis valencians destinen a la inversíó. És lògic si tenim en compte que (1) els ajuntaments representen l'administració més mal finançada en relació a l'enorme quantitat de competències que hauria d'exercir; (2) les principals fonts de finançament dels municipis durant la bombolla van ser els ingressos derivats de l'activitat urbanística i això s'ha reduït pràcticament a zero; i, (3) la Generalitat ha descarregat part dels seus problemes financers deixant de pagar als ajuntaments transferències i subvencions compromeses. El resulta la ruïna de les finances municipals que ha forçat els ajuntaments a deixar de fer inversions per sostindre mínimament els serveis prestats. I, en termes generals, ho estan fent de forma raonablement eficient. Però, clar, els serveis que presten els ajuntaments són una font potencial molt rica de privatitzacions de serveis. I això per a la dreta neoliberal que ens governa és un crim. Aquest és el sentit i el fons dela reforma local que està planejant Rajoy: cal donar al capital tot el que el capital puga assumir. I és molt, penseu-hi.

NOTA DE PREMSA

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha criticat la situació dels ajuntaments valencians recollida en un informe de la Sindicatura de Comptes. Per a Torró, els ajuntaments “tenen moltes competències però molt pocs recursos per a complir-les adequadament perquè el finançament local no està resolt i és una de les grans assignatures pendents des de la transició”. “Per això, els ajuntaments depenen molt de les subvencions i de les transferències d’altres administracions, particularment l’autonòmica, i en les circumstàncies actuals un dels problemes més greus és l’impagament de la Generalitat de deutes per subvencions ja acordades o per transferències”, ha afegit remarcant que aquests impagaments afecten també a “programes d’ocupació”.

Segons explica el parlamentari autonòmic “els ajuntaments han hagut de fer-se càrrec d’eixos impagaments i així pràcticament han tallat la inversió”. “No poden reduir massa en despeses corrents, que fonamentalment corresponen a despeses de plantilla”, afegeix. Per una altra banda, Torró ha advertit que aquesta situació s’agreujarà encara més amb la modificació de la Llei de bases del règim local que planteja el PP, que està pensada per a reforçar el paper de les diputacions i, en definitiva, forçar que els ajuntaments privatitzen serveis, particularment socials.

A més a més, el diputat i portaveu adjunt de la formació d’esquerres en Les Corts considera que “s’està criminalitzant als ajuntaments quan són responsables de menys del 10% del total de la xifra de dèficit” i són “la institució més propera a la ciutadania”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)