El Consell sentència a mort les zones rurals al no convocar les brigades PAMER

Un company, en llegir el titular, em va titllar d'exagerat. És cert que el periodisme busca títols grandiloqüents per cridar l'atenció, però també ho fem els historiadors, per exemple, que ens agrada posar títols metafòrics als nostres llibres amb la sana intenció d'atreure lectors. El que passa és que, en aquest cas, no ho és tant, d'exagerat. Les brigades del Pla d'Actuació per a la Millora de l'Ocupació Rural, conegudes per les seues sigles en castellà com a PAMER, han estat una ajuda importantissima als pobles rurals. Al llarg dels mesos d'estiu es contractaven amb diners públics persones en atur de les petites localitats d'interior que es dedicaven prioritàriament a fer treballs mediambientals relacionats amb la prevenció d'incendis (neteges de marges, manteniment de camins rurals i pistes forestals, ...), tot i que també feien moltíssimes altres tasques. La seua contractació als mesos d'estiu era especialment adequada perquè és l'època de l'any amb més risc d'incendis, però també perquès'incrementa la població dels petits pobles d'interior de forma notable. Enguany serà el segon any en què no es convoquen i encara es deuen diners als ajuntaments de les darreres convocatòries. Això sols no és un sentència de mort, evidentment. Però si li sumem l'abandonament dels centres escolars rurals, el tancament d'aules en els mateixos, les retallades en els serveis d'urgència sanitària i ambulàncies, la nul·la política agrària que empitjora una nefasta política agrària europea en un marc en el que les grans cadenes distribuïdores ofeguen els llauradors i cobren el que els hi dóna la gana als consumidors,... a què ja no sembla tan exagerat?

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EU a Les Corts, Lluís Torró, adverteix que sense les brigades el perill d’incendi forestal és multiplica i posa en perill zones urbanes

Per segon any consecutiu, el Consell de la Generalitat Valenciana no ha convocat les brigades PAMER adduint problemes pressupostaris que se’n deriven de la falta de transferències del Ministeri d’Ocupació. Una situació que deixa en l’atur milers de treballadores i treballadors durant els mesos estivals i d’especial rellevància a les zones rurals. Per exemple, a la comarca de l’Alcoià i el Comtat seran 500 les persones que no podran accedir a un contracte.

Segons explica el portaveu adjunt d’Esquerra Unida a Les Corts “els retalls del Partit Popular ja fa massa temps que van creuar línies roges. Deixar per segon any consecutiu sense brigades PAMER és una sentència de mort per a les zones rurals. Unes poblacions molt castigades per la desocupació, per la manca de serveis públics i, ara, per la falta de contractació directa durant els mesos estivals”.

“La política de terra cremada del Partit Popular ha arribat massa lluny. Després de tancar centres educatius a les poblacions més menudes i de minvar els recursos sanitaris, ara els tornen a deixar sense PAMER per segon any consecutiu”.

Recorda Torró que “aquestes brigades feien –entre d’altres tasques- de manteniment i de neteja de solars al casc urbà i a les seues immediacions. Sense aquests treballs el risc d’incendi es multiplica i pot afectar perillosament les zones urbanes perquè no existiran zones netes al voltant dels pobles”.

“Aquesta situació es suma als retalls en les brigades de prevenció d’incendis forestals, a l’absoluta manca de treballs de prevenció durant l’hivern i l’acomiadament de la meitat de la plantilla als parcs naturals del País Valencià”. Torró considera que “estem parlant d’una situació extrema i el PP continua vivint una realitat paral·lela en un altre planeta, assetjat pels seus problemes judicials i les baralles intestines”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)