La manca de diligència del Consell i del Ministeri ha deixat tremendament vulnerables les zones inundables

La reiteració d'inundacions no és sols un problema causat pel canvi climàtic. Això és cert, però també és una justificació (dolenta, per cert). És cert que, en termes generals, sembla que plou menys i més irregularment. És una tendència que sembla consolidar-se i que té connexions causals evidents amb l'escalfament global. El principal problema pel que fa a les inundacions, però, no és eixe. El problema és que cada vegada arriba més aigua als barrancs (en proporció amb el que plou, s'entèn) i que cada vegada hi ha més obstacles per a que l'aigua que plou desaigüe al mar. Tenim un pla antic (Pla d'Acció Territorial sobre prevenció del Risc d'Inundació, PATRICOVA, aprovat el 2003) que partia les inversions entre Ministeri i Generalitat i que està fet amb criteris poc sostenbles ambientalment. Els enginyers (la majoria) pensen més en el cost de les obres (més ciment = més diners = més comissions per als dissenyadors) que en la seua finalitat. Les revisions que hi ha damunt la taula són més dolentes que les originals (com el cas del riu Girona) i la majoria de les infraestructures previstes no s'ha fet. No s'aborden les causes últimes dels problemes sino que sols s'actua sobre els efectes i, a sobre, malament... quan es fa. Tot plegat un desastre. I vé la tardor i el risc de pluges torrencials creix exponencialment...

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida demana a la CHX que estudie i actue d’immediat davant el risc de inundacions Lluís Torró 

El portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha advertit sobre el greu risc d'inundacions davant la manca de previsió en la no execució del PATRICOVA, “el qual està absolutament endarrerit. Ni Conselleria ni Ministeri han estat diligents, perquè quan hi havia diners es dedicaven a infraestructures inútils i deixaven aquests tipus de plans -menys lluïdors però més útils- en el calaix”. Esquerra Unida presentarà al debat de Política General una resolució en la què exigirà a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) un estudi urgent i un pla d’acció immediat de cara les imminents pluges de la tardor.

Torró subratlla que la prevenció “ha estat sempre en un segon plànol, l’administració ha imposat els criteris de fer més obra en compte d'actuar amb prevenció en actuacions amb més seny, com serien per exemple les repoblacions forestals per evitar que l'aigua arribe als rius. A més, la revisió proposada d'algunes obres, com és el cas de les del riu Girona, suposarien una fortíssima agressió ambiental”, afegeix.

Esquerra Unida ha anunciat que presentarà de forma immediata al pròxim Debat de Política General una resolució per a instar el Consell d’una banda a la prohibició taxativa de construir en zones inundables, “i d’altra, exigir a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) un informe urgent sobre l’estat actual dels barrancs de cara al risc imminent de gota freda que es produeix al inici de la tardor cada any. Cal, a més, que s’execute la neteja immediata d’aquells barrancs que puguen constituir una obstrucció als desaigües de les pluges intenses, atenent sempre les recomanacions dels tècnics ambientals i, especialment, sobre els canyars que poden ser factor d’esmorteïment de la velocitat i força del desaigüament”, explica Torró.

Per al diputat, “és trist que l’administració no haja fet els deures en tots aquestos anys sobre el PATRICOVA, i el pla estiga endarrerit i en alguns casos caducat. Exigim al Consell i al Ministeri que abandonen la desídia i actuen amb responsabilitat sobre un document molt necessari per a les zones inundables del País Valencià”, exigeix Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)