dimarts, 1 d’octubre de 2013

L’estudi sobre els incendis de 2012 està incomplet i deixa fora l’efecte de les retallades

Ens van fer anar a L'Eliana, al Centre de Coordinació d'Emergències. Una sala petita i atapeïda d'experts (la majoria dels qui havien participat a l'estudi) i alts càrrecs de la Conselleria de Governació, amb l'ínclit Castellano al front. Fa l'efecte que es tracta d'intimidar els diputats de l'oposició perquè es troben incòmodes: quatre diputats (un d'ells del PP) enmig d'una vintena de persones. No ens van passar cap tipus de document amb anterioritat, amb el que no sabíem què ens anaven a dir, i no hi ha cap compromís de comparèixer posteriorment amb l'estudi llegit per a aclarir coses. Fins i tot els vaig haver de dir, quan ja s'alçavem per anar-nos-en, que una xicota de Conselleria duia unes còpies i que si ens les podien passar. Ull, còpies del Power Point de presentació. L'estudi complet ens tocarà demanar-lo mitjançant una sol·licitud formal de documentació a Les Corts. Tot un exercici de transparència! No us podeu imaginar la ràbia que fa això i fins a quin punt resulta molesta la manca de modèstia i la displicència amb la que ens tracta el conseller Castellano. La gent tendeix a creure que als parlaments tot són pastissots entre partits. Supose que seria fàcil, amb una miqueta de mà esquerra, una mínima transparència i bona educació, tindre'ns contents. Segur que hi hauria més respecte i, fins i tot, aconseguirien (el PP, vull dir) que algun partit acabara caiguent al parany. Doncs, no: allò més habitual és procurar que sentes que et trobes en minoria i que a tu que t'importa el que fan si ho fan pel bé de tothom. Crítica? No la coneixen ni la volen conèixer. En el fons de vegades encara pense que ens va massa bé vist qui i com ens governen.

NOTA DE PREMSA

EU lamenta la “nul·la transversalitat” en la política contra incendis del Consell

El portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha assistit aquest matí en l’Eliana a la presentació per part de la Conselleria de Governació d’un estudi elaborat pel Comitè d’Experts designats per a l’anàlisi dels grans incendis forestals de 2012. “Malgrat ser un estudi amb bones intencions, que extrau conclusions de rellevància com és la necessitat de millorar la coordinació, els mitjans aeris o la prevenció a través dels plans locals d’actuació, entre d’altres qüestions, és incomprensible que no s’haja valorat els efectes de les retallades i que en la reunió d’aquest matí no hi haguera cap representat de la Conselleria de Medi Ambient. El Consell segueix sense aplicar un criteri de transversalitat vital per a una política forestal completa i eficient”. L’estudi ha sigut presentat en powerpoint als diputats assistents. Esquerra Unida ha demanat una còpia a la conselleria.

Torró ha lamentat aquesta absència de la conselleria de Medi Ambient en la reunió. “És il·lògic que la política forestal no vaja lligada, quan hauria d’estar-ho, a l’ordenació del territori. No és possible que estiguen separades en aquesta matèria les dos conselleries”.

El parlamentari ha compartit algunes conclusions de l’estudi, com per exemple, la constatació, ja advertida per EUPV, de que els tallafocs més efectius són aquells que es realitzen durant un incendi, que l’estructura del sistema d’extinció no està preparada per als grans incendis, així com que existeix poca definició en la tasca dels voluntaris de Protecció Civil, i en el paper que desenvolupen les brigades de la Diputació de València.

El diputat ha insistit en la poca concreció de l’estudi en altres qüestions. “Li falta apartats més complets i necessaris com és la prevenció d’incendis, no s’ha valorat els treballs dels agents mediambientals en l’extinció, així com tampoc els mitjans terrestres, i especialment les conseqüències de les retallades. És injustificable que l’estudi no aborde eixa qüestió, com tampoc que no s’haja analitzat les actuacions post incendi”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada