El personal de les brigades d’emergència (contractat mitjançant TRAGSA) està en una situació assimilable a la cessió il·legal de treballadors

Se'ls anomenen Brigades d'Emergència però per als qui no sapigueu de què parlem són el que podríem definir com a 'bombers forestals'. Estan sota el comandament de la Generalitat (actualment el seu cap és Castellano, al front de Governació) i aquesta els proporciona tot el seu equipament (tret de la roba): vehicles, instal·lacions, sistemes de comunicació, etc. Però no són personal de la Generalitat, ni directament (funcionaris d'alguna Conselleria, com els agents forestals, per exemple), ni indirectament (treballadors d'alguna empresa pública, com ara Valenciana d'Aprofitament Energètic de Residus, VAERSA). Són empleats públics... però del govern de Madrid. L'empresa pública del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient TRAGSA (Empresa de Transformación Agraria, S.A.) contracta a aquests treballadors (originalment 'heretats' de l'antic Instituto e Conservación de la Naturaleza, ICONA) i, en règim de comanda, els cedeix a la Conselleria de Governació. Qui paga els seus salaris és TRAGSA,a qui la Generalitat li transfereix els diners. Avantatges? Per als treballadors cap ni un; per a la Generalitat que ha pogut acumular un deute amb TRAGSA durant anys. Un deute que sembla, aquest és una de les qüestions que volem esbrinar, que ja s'ha saldat. Si és així, capa avantatge a hores d'ara tampoc. Un absurd, tot plegat, que s'ha perllongat anys i anys. La problemàtica d'aquest col·lectiu és greu, gran i variada. A més de patir retallades que han suposat una forta disminució de les brigades operatives (entre 2010 i 2011), fan la feina de bombers però no se'ls considera com a tals. Tampoc és que els bombers puguen tocar les castanyoles, però almenys se'ls reconeix la segona actvitat (a partir dels 55, segons el lloc que s'ocupe). La gent de TRAGSA, quan arriba a una certa edat en la que costa més mantindre les condicions físiques es troba, en la pràctica, en una situació de quasi interinitat... I ho deixarem ací (de moment).

NOTA DE PREMSA

EU presenta una bateria de preguntes sobre TRAGSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha registrat una bateria de preguntes interessant-se per la cessió de treballadors a Tragsa i pel deute de la Generalitat. Torró ha denunciat que “es tracta d’un servei que presta la Generalitat Valenciana, que està regulat per la Llei d’Emergències i el seu personal té un estatus especial, l’equipament i els mitjans són de la pròpia Generalitat així com la direcció del servei”. “L’única que fa Tragsa aparentment és contractar-los i prestar-los coma tal a la pròpia Generalitat”, ha afegit.

Torró ha registrat una bateria de preguntes per a confirmar les denúncies dels treballadors “ja que sospitem que el deute acumulat sembla que pot estar saldat en aquests moments”.

“Si els treballadors estan regulats per una llei valenciana, treballen amb mitjans materials que són propietat de la Generalitat i la direcció del servei també correspon a la Generalitat, què pinta Tragsa?” La formació d’esquerres exigeix que aquests treballadors “passen a formar part de la Generalitat Valenciana”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)