El PP està cometent una greu irresponsabilitat alimentant el conflicte de l’aigua amb el Pla del Xúquer

La primera lliçó d'estadística és que no es poden sumar peres i pomes. La segona és que no es poden sumar les coses dues vegades en el mateix compte. La gent del PP (els propagandistes, almenys) haurien de tornar a primària per a aprendre aquestes qüestions bàsiques. Si algú tinguera la paciència de sumar tots els diners que diuen dedicar a les més diverses qüestions al llarg d'un exercici pressupostari els eixirien dos o tres pressupostos complets. No hi ha pitjor mentida que la veritat manipulada. El cas que ens ocupa és molt més greu. No es tracta de propaganda. El Pla de Demarcació és un document informat tècnicament que regirà l'assignació de l'aigua de totes les conques hidrogràfiques que comprèn la Demarcació del Xúquer, començant per la d'aquest mateix riu, la més important de totes elles. El problema és que, tot i reconèixer que el riu està sobreexplotat, s'assigna més aigua que la que reconeixen que hi ha. És la versió tècnic-política de la màxima periodística "no deixes que la veritat et desbarate una bona notícia". De moment assignen recursos que no existeixen, després... bo, ja veurem què en fem. I com que en aquestes qüestions no hi ha 'suma zero' sinó que els comptes han de donar xifres negatives, sí o sí, doncs sempre hi surt algú perdent. L'aigua es regeix, als efectes que tenim ací presents, bàsicament per una llei: la de la gravetat. Com diuen per la meua terra (i disculpeu l'escatologisme), la gallina de dalt caga a la de baix. Qui té tots els números per a pagar el disbarat és la part baixa de la conca: el proveïment d'aigua de boca a La Ribera que, ara, pateix d'una greu contaminació dels seus aqüífers per nitrats i pesticides; els regants que veuen compromesos els seus drets històrics i, finalment, el propi riu i l'Albufera com a espais naturals altament degradats.

NOTA DE PREMSA

EU exigeix al Consell explicacions “d’una vegada per totes” sobre el Pla de Demarcació del Xúquer

El portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha demanat al conseller José Císcar que comparega en Les Corts “per a que explique quina és la posició del Consell front al Pla de Demarcació de Xúquer i quines han estat les seues gestions. Aquest pla és una autèntica bogeria i no pot ser assumible, perquè encara que parteix del reconeixement que la conca del Xúquer pateix una severa sobreexplotació, no sols ajorna les insuficients mesures correctores per a un futur relativament indeterminat, sinó que agreuja eixa sobreexplotació. En compte d'implementar retalls efectius per corregir la situació n'incrementa les assignacions”, destaca.

Per a Esquerra Unida, aquest pla “sols acontenta els lobbies especuladors alacantí i manxec. En el primer cas, deixa la porta oberta a que el transvasament del Xúquer atenga demandes urbanes, la qual cosa les faria prioritàries, i permet una possible presa del transvasament aigües amunt de Tous”, explica Torró.

El parlamentari detalla que el pla “no contempla adequadament les funcions ecològiques del riu i condemna a mort l'Albufera. Els ecosistemes i els habitants de La Ribera -fins i tot els llauradors als qui se'ls han concedit unes compensacions insuficients- són els principals perjudicats per una política que substitueix la racionalitat en l’ús de l'aigua per la racionalitat dels beneficis econòmics d'uns pocs: especuladors i grans constructors d'obra pública”.

Torró afegeix: “Císcar ha de retre compte del paper de la Generalitat en aquest desficaci i ha de posicionar-se davant una decisió política que aprofundirà encara més l'enfrontament entre comarques valencianes. Sembla que el PP s'alimente del conflicte entre els valencians, quan no és per la llengua és per l'aigua. Però tots sabem que qui juga amb foc acaba cremant-se”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)