NOTA DE PREMSA

EU-l’Entesa critica la desastrosa gestió de la Conselleria de Justícia i l’Ajuntament d’Alcoi respecte als nous jutjats

Lluís Torró, diputat d’EUPV, anuncia iniciatives a les Corts per interessar-se pel finançament, la dotació i la suficiència de la nova futura seu judicial d’Alcoi. Així mateix, Torró ha fet pública l’explicació de la Conselleria per a no sol·licitar la creació de noves sales a la ciutat

“Mentre hui s’obre, feliçment, la nova seu judicial d’Ibi, els jutjats d’Alcoi romanen en un estat lamentable”. Amb aquestes paraules s’ha referit el diputat autonòmic d’EUPV, l’alcoià Lluís Torró, a la visita de Camps a la ciutat de la joguina per inaugurar els jutjats d’Ibi. Per al parlamentari d’esquerres l’asimètrica situació en que es troben les dues seus del mateix partit judicial és una demostració fefaent dels criteris que regeixen l’actuació de la Generalitat: “no hi ha planificació, ni estudi de necessitats, sols l’adscripció política (al campsisme o al ripollisme) determina l’ordre de prioritats del Consell”.

Torró, que ha saludat efusivament les, al seu parer, imprescindibles noves instal·lacions d’Ibi, ha indicat que amb elles el partit judicial es converteix en una mostra esplèndida del “dualisme” de l’administració de justícia valenciana. “L’esplendor faraònic (Ciutat de la Justícia de València) cohabita amb instal·lacions insuficients i deplorables; una autèntica mostra de tercermundisme administratiu”, afirma el diputat. Per a EUPV, a més, el cas alcoià encara resulta més preocupant, atenent la manca de conveni entre l’administració local (que, com a Ibi, s’ha fet càrrec de les obres) i la Conselleria. “Si a Ibi ens hem trobat amb l’anomalia de veure com l’administració amb menys recursos (la local) finança l’altra que, a més, serà la titular i usuària de les instal·lacions; al cas d’Alcoi ens trobem davant la situació insòlita que, gràcies a l’inestimable col·laboració de l’antic conseller de Justícia (l’alcoià Peralta), l’Ajuntament regalarà la nova seu judicial a la Conselleria ja que no existeix cap tipus de conveni regulador”, insisteix Torró.

EU-l’Entesa ha volgut fer palès que, malgrat haver recolzat inicialment la proposta, l’experiència ha demostrat que l’ubicació triada per a la seu judicial alcoiana s’ha demostrat errada. Per a la formació d’esquerres, a més dels problemes d’accessibilitat (sobretot en transport públic) d’un edifici de concurs recurrent per a molts usuaris i treballadors, semblen existir enormes mancances d’espai. “Tot indica que l’edifici rehabilitat presenta greus problemes per a la seua adaptació i que, a més, l’ampliació projectada resultarà insuficient”, senyala Torró. Davant aquesta situació i de l’enorme retràs que s’ha anat acumulant el diputat d’EUPV anuncia que preguntarà sobre aquestes qüestions a la Conselleria.

Així mateix, EU-l’Entesa estudia la presentació d’una iniciativa per a proposar un nou conveni amb la Generalitat. “Haurien de ser un o dos convenis que implicaren les conselleries de Justícia, d’una banda, i Cultura, d’una altra. Amb la primera es tractaria de cercar una nova ubicació per a la seu judicial que complira amb els requeriments d’accessibilitat i espai necessaris (per al present i per al futur), a més d’un finançament que no recaiguera sobre l’esquena de l’Ajuntament. Amb la segona s’hauria de determinar un nou ús per a l’edifici actualment en rehabilitació, la seua dotació mobiliària i la seua gestió”, ha indicat el diputat. Esquerra Unida també apunta que l’ús preferent de l’edifici de la Plaça de la Mare de Déu hauria de ser el museístic.

Finalment, Torró ha informat que la resposta de la Conselleria de Justícia en no demanar el Jutjat Social a Alcoi és, al seu parer, insatisfactòria. Segons l’administració autonòmica el Ministeri de Justícia ha atorgat al País Valencià només 23 noves unitats judicials, mentre que la Generalitat en tenia projectades 35; l’ordre de prioritats de la Conselleria (que no s’explica en cap moment) ha deixat fóra el jutjat social d’Alcoi. “Tot i que el govern central hauria d’abordar una reforma del sistema judicial en profunditat que permetera resoldre els problemes tan greus que afecten a la Justícia a Espanya, no és de rebut l’actitud de la Generalitat de tirar permanentment balons fóra. La manca de transparència i els precedents ens fan desconfiar de les explicacions de la Conselleria” sentencia Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell