Esquerra Unida reclama canvis radicals en les estratègies de desenvolupament

NOTA DE PREMSA

Lluís Torró, diputat d’EUPV a les Corts valencianes, critica la insistència de la Cambra de Comerç d’Alacant de centrar la seua estratègia en la construcció: “pretenen mantindre i potenciar el model que ens ha conduït a la present situació de crisi”


EUPV critica obertament les línies centrals que planteja el Pla Estratègic elaborat per encàrrec de la Cambra de Comerç d’Alacant. Per a la formació d’esquerres és inqüestionable que el sud del País Valencià està patint la crisi mundial amb una intensitat especial a causa d’haver basat el seu creixement en el sector de la construcció. “Ho hem repetit centenars de vegades i la conjuntura actual ha acabat per donar-nos la raó: el model basat en la rajola genera costos ambientals inassumibles, provoca greus problemes socials i es basa en patrons de precarietat laboral i baixa productivitat del treball”, assenyala Torró, que afegeix que “no hi ha prou amb fer-li una rentada de cara i pintar-lo de modernitat i I+D+i.

Per a EUPV, a més, el Pla se centra de forma indissimulada exclusivament a l’eix Alacant-Elx i, a tot estirar, la línia de costa. Segons la formació d’esquerres es margina de les propostes totes les zones d’interior, així com els sectors econòmics que les sustenten. Una de les millors mostres es reclamar com a eix estratègic en la xarxa de transport el tren per la costa, oblidant elements tan decisius com l’articulació d’una veritable xarxa de rodalies o la millora del transport de mercaderies, indispensable per al desenvolupament industrial de comarques com les del Vinalopó, la Foia de Castalla o l’Alcoià-Comtat. “No hi trobem una autèntica anàlisi de les potencialitats, articulacions i complementarietats del conjunt de territoris que conformen les comarques del sud valencià”, assenyala el diputat d’esquerres.

EUPV assenyala que les alternatives han de passar forçosament per reduir el pes del sector de la construcció en l’estructura econòmica i no per potenciar-lo. La formació d’esquerres insisteix que, més enllà de declaracions de respecte al territori buides de contingut, el que cal es posar en valor les potencialitats del respecte al territori més enllà del seu ús immobiliari. “No és ni viable, ni desitjable, ni imaginable un desenvolupament a llarg termini basat en la construcció immobiliària. Calen canvis radicals en el model urbanístic i en el de transport (primant l’accessibilitat sobre la mobilitat). A més, sols la cerca d’alternatives que partesquen de la reconversió dels sectors industrials tradicionals, la diversificació econòmica, la preservació i reorientació de l’activitat agrària i, finalment, un canvi en el model turístic que és base en la qualitat (econòmica i ambiental i paisatgística) i no en la quantitat poden sentar les bases de futur de l’economia de les comarques del sud del País Valencià. I això, aparentment, es troba lluny de les propostes que defensa la Cambra de Comerç d’Alacant”, ha sentenciat Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)