Lluís Torró (EU): “La sobreexplotació i l’absència de reutilització i depuració de les aigües és la causa fonamental de la contaminació per nitrats”

Esquerra Unida considera que el Consell no actua contra l’origen d’aquesta contaminació. “En l’any 2000 ja hi havia 195 municipis afectats pels nitrats i aquest fet hauria d’haver provocat actuacions rigoroses per part del Consell, però després de tres legislatures el nombre d’aquestos municipis segueix augmentant. La causa és que el govern valencià no s’endinsa en l’origen de la problemàtica, en l’excés de les extraccions d’aigua per al reg, usos urbans i sumptuaris i en l’escassa depuració d’aigües”

Torró afirma que la sobreexplotació dels nostres rius i aqüífers i les insuficiències en la depuració i la reutilització de les aigües “és la causa principal –junt l’excés d’abonaments químics- de la contaminació creixent de nitrats”.

Esquerra Unida recorda que el Consell “sols per obligació legal –marcada per la Directiva de la UE 91/676 – entrà a catalogar als municipis amb les seues aigües contaminades per nitrats, més enllà d’allò legalment admissible, malgrat els possibles problemes per a la salut, inclús en l’aigua de boca”.

Un dels exemples paradigmàtics d’aquesta situació, segons descriu el parlamentari d’esquerres, és la comarca de la Ribera, “on s’ha produït una abusiva sobreexplotació de l’aqüífer de Castella la Manxa per a convertir els latifundis de secà en regadius subvencionats sense altra rendibilitat. Els pobles de la Ribera s’han vist abocats a que, inclús l’aigua de les seues aixetes, suporten altes concentracions de nitrats”.

Torró exigeix que el govern valencià del PP “no pot seguir minimitzant aquest problema creixent. La situació que vivim actualment és reflex de les males polítiques del Consell, absolutament allunyades de la Nova Cultura de l’Aigua i de les directives europees. Cal un canvi radical que vaja adreçat entre d’altres camins, com dèiem, a la depuració i reutilització de les aigües i a abandonar la sobreexplotació dels rius i aqüífers”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)