Lluís Torró(EU): “La gestió de conques que no són intracomunitàries no es pot resoldre amb decissions unilaterals de les pròpies comunitats”

El diputat autonòmic d’EUPV ha valorat de “preocupant” l’advertència del secretari general de la Unitat Sindical d’Usuaris del Xúquer (USUJ), Juan Valero de Palma, qui ha alertat dels efectes que pot tenir la Reserva Estratègica que Castella la Manxa vol introduir en el seu estatut i que segons la USUJ seria de 6.000 hectòmetres cúbics. “La gestió de les conques hidrogràfiques ha de fer-se amb criteris de racionalitat i partint del respecte absolut als sistemes hídrics, evitant la seua sobreexplotació i procurant mantenir el sistema natural. El que no pot ser és eixa consideració de que l’aigua és una propietat, i més quan les conques que no són intracomunitàries. En aquest cas, els problemes no poden resoldre’s amb decissions unilaterals”

Torró afirma que l’acumulació de fets entorn la problemàtica de l’aigua i els transvasaments, “ens confirmem diàriament la insostenibilitat d’aquestes polítiques i deixen molt clar que el problema es troba en la gestió que està duent-se a terme, basada en l’oferta de l’aigua, en lloc de gestionar les demandes. Es pensa en com tenir més aigua, en compte de pensar de quina manera podem usar amb racionalitat la que realment disposem”.

D’altra banda, front a les intencions del Consell de dur aigua a Benidorm, Esquerra Unida recorda que el transavasament Xúquer Vinalopó, “el qual acceptàrem com un mal menor per resoldre els problemes de l’agricultura del Vinalopó, no es pot acceptar ara per les demandes urbanes i alentar el creixement urbanístic insostenible de les comarques del sud. No és que siga mal per al Xúquer sinó que ho és també per a les zones que van a rebre l’aigua”.

Esquerra Unida considera que és necessari un “gir copernicà a la situació actual. S’ha de questionar necessàriament el model de creixement urbanístic, perquè tal i com es plantegen les polítiques del Consell respecte a la gestió de l’aigua sols arribarem al col·lapse”.

El diputat d’esquerres manifesta: “hem de tenir en compte que els sistemes hídrics (aquífers, rius i zones humides) no són exclusivament contenidors o canals d’aigua, sinó que juguen un paper essencial en el medi ambient i qualsevol alteració que es faça sobre aquestos, té conseqüències molt greus. Tenim els tristos exemples de la disminució de cabdals en els rius Segura, Xúquer i Túria, i com aquesta està provocant que s’hagen de regenerar artificialment les platges, un fet que a més s’agreujarà amb els efectes del canvi climàtic”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)