Esquerra Unida insta al Consell a atendre “de manera seriosa” l’alt consum urbà d’aigua al País Valencià

Resulta que el País Valencià és l'autonomia de l'estat espanyol on més creix el consum d'aigua (en termes absoluts i per càpita). És immoral que el Consell exigisca permanentment transvasaments quan ací som incapaços d’aconseguir cap tipus d’estalvi

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, afirma que la darrera enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre subministrament i tractament de l'aigua ofereix dades molt preocupants per al País Valencià. “En una tendència contrària al conjunt de l'Estat espanyol -on disminueix un 1'9 % el consum urbà d'aigua entre 2007 i 2008- al nostre país augmenta un 4 % i ho fa per damunt del increment de la població”. Esquerra Unida traslladarà al parlament una sèrie d'iniciatives per a tractar de forçar el Consell a que aborde aquesta problemàtica.

Torró afirma amb preocupació: “ens situem al capdavant del consum de tot l’Estat amb 189 litres per habitant i any, molt per damunt de la mitjana que és de 154 litres”. Davant aquestes xifres, EUPV sol•licitarà al conseller Cotino una valoració sobre els resultats de l’enquesta, “i d’altra banda presentarem una Proposició No de Llei en la què proposarem l’adopció d’una sèrie de mesures que impulsen un viratge copernicà en la política hídrica valenciana, basat en les premisses de la Nova Cultura de l’Aigua, l’estalvi i la gestió de la demanda, i, finalment, en el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua”, anuncia.

Per a Esquerra Unida, els resultats d’aquesta enquesta “xoquen amb les reiterades afirmacions del Consell sobre l’ús racional de l’aigua que fem els valencians. Resulta immoral exigir de forma permanent transvasaments quan ací som incapaços d'aconseguir cap tipus d'estalvi. I encara resulta més immoral quan la raó fonamental deriva de les pròpies polítiques públiques en la matèria”, critica.

Torró recorda que la mateixa enquesta ens situa en la part elevada de les pèrdues en les xarxes, un 21'18 %, xifra molt allunyada de la mitjana del 16'6 % del conjunt estatal.

Per a Esquerra Unida, la raó de l’increment del consum pren suport,fonamentalment en el model urbanístic insostenible basat en la dispersió i la proliferació d’habitatges unifamiliars. “La proliferació, a més, d’instal•lacions com camps de golf, vinculats estretament al model urbanístic, i el consentiment legal de l'ús d'aigua reciclada per atendre noves demandes, en compte de substituir les ja existents, completen aquest desolador panorama”, subratlla Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell