Lluís Torró (EU): “La irresponsabilitat electoralista de PP i PSOE està degenerant en una guerra de l’aigua”

Hi ha tres nivells. Al principi tendim a creure'ns les "troles" que ens aboquen a través dels mitjans. Semblen solucions lògiques a problemes (reals o aparents) greus però simples. És el cas de l'aigua (o el de les pènsions, però aquest el deixarem per a una altra ocasió). Si ací (de Xixona per avall) no en tenim prou, doncs la portem dels llocs on la tiren a la mar. El segon nivell arriba quan ens adonem que, com en els problemes de matemàtiques que no ens eixien mai bé a l'escola, l'errada es troba en el plantejament. Ni el problema era tan simple (no és que hi manque aigua, és que en consumim massa sense necessitat) ni la solució tan lògica (aigua que es "perd" a la mar?). Aleshores tot sembla absurd. Si no anem més enllà ens han guanyat la partida. Sí, encara que no ho semble aconsegueixen desactivar a la ciutadania, mantindre-la al marge fent-li creure que la política és una cosa de bojos fent bogeries amb els diners dels demés. Per a benefici del partit o, pitjor, per al propi. Cal arribar al tercer estadi. No és absurd ni cosa de bojos. Hi ha interessos molt clars que transcendeixen la política. El mateix que passa amb el Brugal o el Gürtel, però amb vinculacions no tan òbvies ni tan directes. Hi ha milers d'hectàrees de terra assolellada esperant esdevindre urbanitzacions i camps de golf per a anglesos, alemanys i suecs. Que ignorants que sou; què no sabeu que això genera riquesa? A butxaques molt concretes i determinades. La resta (inclosos els nòrdics aspirants a sargantanes) continuaran pagant els costos de la irracionalitat social de la racionalitat del benefici privat. Si ells continuen perseverant-hi és perquè nosaltres no hi perseverem suficient. Penseu-ho!

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic i cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha instat el Consell a què “assumisca, d’una vegada per totes, els criteris d’una política d’aigua sostenible i de consens per tal que s’evite l’enfrontament al voltant del transvasament Xúquer-Vinalopó.” Torró considera que les divergències entre els usuaris de les conques del Xúquer i el Vinalopò deriva “d’una manipulació electoralista de PP i PSOE, que ni afronten els problemes locals de demanda i consum d’aigua, ni es comprometen amb la Directiva Marc europea”.

El diputat autonòmic i cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha denunciat “l’enfrontament interessat, comprensible només en clau electoralista PP-PSOE, que es pretén obrir entre les comunitats de regants del nord i el sud del País Valencià” al voltant del transvasament Xúquer-Vinalopó. “Es tracta d’un joc partidista que barreja la desídia d’uns i els interessos obstruccionistes dels altres”, ha assenyalat Torró, que ha advertit que “PP i PSOE es troben còmodes amb els desacords entre regants al si mateix del País Valencià (més enllà de la pugna entre comunitats autònomes) per tal de no enfrontar cadascú els respectius reptes de la Directiva Marc europea.”

“Trobem, d’una banda la desídia del Govern de l’Estat a l’hora de corregir problemes puntuals com ara la sobreexplotació dels aqüífers del Xúquer i, d’altra, la política insostenible de transvasaments amb què s’obstina la Generalitat, interessada en què no s’aprove el Pla de Conca del Xúquer i en augmentar la disponibilitat d’aigua per a l’urbanisme”, ha explicat el parlamentari. “Entre uns i els altres, la casa sense agranar, els rius degradant-se i els regants, confosos”.

Torró ha recordat que “en el tema de l’aigua cal alçada de mires i trobar el consens amb les parts a partir del raciocini, és a dir, aplicant de manera integral i coordinada els criteris que recull la Directiva Marc de l’Aigua sobre cabdal ecològic dels rius i salut dels ecosistemes hídrics: aqüífers, marjals i ullals, bàsics per al Xúquer.”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)