EUPV proposa tot un seguit d’ajudes al sector del vi per a pal·liar la “perillosa” pèrdua de rendibilitat

Més enllà de les declaracions i la propaganda del PP (ací) i PSOE (a Madrid), el cert és que l'agricultura està xorrant sang. Cada vegada hi ha menys llauradors i cada vegada estan més fotuts. Ací parlem del vi, però es podrien adduir altres exemples en altres sectors. Patim una política agrària europea (la famosa PAC) que, amb l'excusa dels llauradors, es dedica a potenciar l'agroindústria i les grans cadenes de distribució; autèntics paràsits que xuclen la sang dels petits llauradors (d'ací i del tercer món) i dels consumidors a parts iguals. En compte de preocupar-se per la qualitat dels productes, per assegurar-se l'autonomia alimentària en aquest món d'incertesa energètica i de la fixació de la població al món rural, fan tot el contrari. Això sí els peperos no tenen cap inconvenient en usar els problemes dels llauradors per reclamar transavasaments d'aigua... per a camps de golf i urbanitzacions. El  món al revés. Però hi ha futur. Sense anar més lluny a la meua comarca hi ha exemples de bodegues de vi que potencien les microvinyes i la qualitat i que esten obtenint uns resultats excepcionals. La clau? No posar per davant de tot la rendibilitat immediata del capital esmerçat, primar la qualitat per damunt de tot, valorar el treball i protegir la terra. Les alternatives existeixen, cal impulsar-les; també políticament.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV i cap de llista per Alacant, Lluís Torró, ha lamentat “la indolència del Govern de l’Estat i de la Generalitat davant la crisi que pateix el sector vitivinícola valencià”, que enguany haurà d’arrancar 1.103 hectàrees de vinyes per falta de rendibilitat. Torró ha exigit a les Administracions “que posen en marxa un conjunt extraordinari de subvencions a la producció i la comercialització del producte, com ara l’ajut a la verema en verd sota certes limitacions per tal d’evitar l’arrencada de vinyes, ajudes al xicotets productors per millorar la qualitat o el suport decidit a optimitzar els granels per a l’exportació”.

El diputat autonòmic d’EUPV i cap de llista per Alacant, Lluís Torró, ha criticat la “indolència” dels governs autonòmic i estatal “per permetre la penosa situació de pèrdua de rendibilitat que viu la producció vitivinícola valenciana, abocada a arrencar vinyes mitjançant subvencions europees dins d’una estratègia defensiva: sense perspectives de millora perquè deixar enfonsar-se al sector”. Torró ha assegurat “que hi ha alternativa sempre que les Administracions opten per donar suport al segment de la qualitat i l’exportació” i ha posat sobre la taula tot un seguit de propostes.

“El Ministeri ha de tindre en compte la verema en verd en situacions d’excés justificat de producció, és a dir, quan es sobrepasse la capacitat d’absorció del mercat. És una mesura complementària a l’arrencament de les vinyes que, a diferència d’aquesta, no elimina el potencial de producció en el futur”, ha assenyalat Torró. “D’altra banda, la Generalitat té l’obligació de compensar l’absència d’ajudes a l’agricultura que pateixen els Pressupostos recolzant, per exemple, l’exportació dels granels de qualitat o establint programes de reconversió del sector vitivinícola”, ha denunciat. “Aquests programes han de fer èmfasi a la millora de la qualitat de la producció i a ajudar els xicotets productors mitjançant inversions en tecnologia.”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)