L’informe de l’AVL és una seriosa bufetada a la política lingüística i educativa del PP

L'informe de l'AVL és molt contundent: el valencià es troba en inferioritat en el nostre sistema educatiu. Allò que hem denunciat associacions i partits implicats en la defensa de la nostra llengua (rojos catalanistes, és clar) ara ho ratifica una institució promoguda, recolzada i mig controlada pel propi PP. Les recomanacions no passen de ser genèriques. Tan genèriques que no serviran per a res... O pitjor. Ahir, a la resposta a una pregunta de l'oposició sobre el valencià a l'escola, l'inefable Font de Mora va anunciar, ufà, que anava a igualar el valencià amb el castellà a l'escola. El que va deixar a entendre és que estaven estudiant la desaparició dels Programes d'Ensenyament en Valencià (PEV) i la seua substitució per uns peculiars Programes d'Immersió Progressiva (PIP) que abarcarien tot el sistema educatiu en el que, a més d'introduir algunes hores d'estudi en un tercer idioma (anglès, se suposa), s'estudiaria les mateixes hores en castellà que en valencià. Dubte molt que aìxò prospere a les zones castellanoparlants, però el que és evident és que suposa el colp de gràcia a la normalització del valencià. Un atemptat especialment perillós per la senzilla raó que aparentement sembla ajudar al valencià, quan el que fa realment és condemnar-lo definitivament a la subordinació dins el sistema educatiu. Si no ho aturem el valencià acabarà sent una cosa així com l'anglès als països nòrdics: tothòm l'entèn i la majoria el sap parlar... però ningú no l'usa com a llengua vehicular. I el valencià no té el suport de ser la "lingua franca" universal. El PP vol accentuar encara més la minorització de la llengua. No volen que desaparega sinó que se subordine completament (més del que ja ho està) a la "lengua de todos los españoles". Però una llengua que no s'empra amb normalitat és una llengua condemnada a mort.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV ha assenyalat que l’anàlisi de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, “no aporta res de nou. Lamentablement la radiografia que realitza de la situació del valencià en el sistema educatiu és tan trista com real, i sols fa que donar la raó als moviments associatius que dia rere dia es deixen la pell per la nostra llengua”.

Torró ha manifestat que el comunicat de l’AVL “ha de fer reflexionar al govern del PP, qui porta arraconant al valencià durant massa temps. És ja simptomàtic que fins i tot l’AVL es pronuncie d’aquesta manera, deixant palesa la delicadíssima situació de la nostra llengua en un àmbit, l’educatiu, en el què a més hauria d’estar en unes condicions d’igualtat totals amb el castellà”.

El diputat d’esquerres assegura que l’AVL “posa el dit on més fa mal, i dibuixa un panorama en l’educació infantil i en la universitària absolutament desolador. Font de Mora i el propi Camps hauran de donar explicacions al respecte”, reclama.

Esquerra Unida ha recordat que al seu programa electoral “seguim incloent propostes clares per corregir aquesta situació que ha deteriorat l’ús de la nostra llengua fins a límits intolerables, per això creiem que la immersió lingüística, entre altres mesures, és vital”, ha afegit.

Comentaris

  1. Molt bon article. Tal vegada l'exemple de l'anglès i els països nòrdics no és el millor, però l'article és molt valent.
    Hem de fer veure a la gent que la nostra llengua, a banda de ser l'autòctona de la major part del País Valencià, és tan important com ho puga ser el castellà. Si deixem fer al PP, el català acabarà com l'asturià o l'aragonès, llengües pràcticament desaparegudes engolides per l'idioma castellà i amb un prestigi social molt baix. Ja patim els primers símptomes...

    ResponElimina
  2. Ja sé que l'exemple no acaba de ser massa adequat. L'anglès no té cap risc de desaparició. Tan sols volia il·lustrar la situació a la que podem arribar si seguim pel mateix camí.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)