EUPV aconsegueix la disposició del Govern a col•laborar en la protecció de la finca de Petrer que albergà l’últim govern republicà

És molt important anar recuperant la memòria històrica. Quan sent a gent que diu que no cal remenar el passat em ve al cap, immediatament, la forma en què, durant 40 anys, el franquisme va utilitzar la seua pròpia memòria selectiva per a autojustificar-se i glorificar les seues victímes, els seus martirs i els seus "herois". Pel que fa a l'experiència de la República, no cal justificar massa les raons per les que cal estudiar, conéixer i divulgar l'experiència. Va ser, amb totes les ombres que vullgueu (no sóc massa partidari de les mistificacions), un període en el que va predominar una voluntat decidida de canvi social, d'avanç cap a una societat democràtica, més justa i solidària. Pel que fa a la Guerra Civil, és imprescindible recuperar la memòria de l'enfrontament, en totes les seues vessants i, particularment, la memòria del Govern legítim fins al seu tràgic final (ací hauríem d'emmarcar la iniciativa de Petrer). Però, sobretot, cal recuperar la memòria més obscura i amagada de la posguerra i del franquisme. Hui, quan els espectres del feixisme semblen esperar-nos a cada cantó, és imprescindible que es coneguen els crims perpetrats per l'Estat i en nom de l'Estat, siga quina siga la seua natura o les seues preteses justificacions. No és un acte de revenja, és un acte de justícia. No hi ha rancúnia, tan sols la necessitat de reparar la memòria de les víctimes.

NOTA DE PREMSA

El parlamentari de IU al Congrés dels Diputats, Gaspar Llamazares, ha rebut contestació del Govern a la pregunta formulada fa uns dies en la què demanava la col·laboració d’aquest en la recuperació per al patrimoni públic i la seua protecció de la finca “El poblet” de Petrer, la qual va ser seu del govern de la II República i residència del president Negrín durant quinze dies de 1939. “Esperem que ara l’Ajuntament de Petrer i la Generalitat facen possible també la nostra proposta, per a que aquest edifici, part important de la nostra història, puga ser recuperat i considerat com un Bé d’Interés Cultural”, ha expressar el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró.

Esquerra Unida considera que “El poblet” és un immoble “emblemàtic, amb una rellevància indubtable com a patrimoni històric i cultural, manté unes excel·lents condicions de conservació i hauria de fomentar-se la seua funció pedagògica, històrica, social i turística”; explica Torró.

El diputat d’esquerres insta a la Generalitat Valenciana i a l’Ajuntament de Petrer a col•laborar amb el Govern central per possibilitar la posada en valor de l’edifici. “Per tant, demanem que siga el Consell qui declare l’edifici com a Bé d’Interès Cultural (BIC), i que juntament amb l’ajuntament procedisca a la seua conservació, acordant primer el seu pas a ser patrimoni públic, després la seua protecció i aconseguint finalment que l’edifici es puguera obrir als ciutadans”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)