La Conselleria posa en risc el nostre patrimoni forestal en retallar més d’un 70% el personal de les brigades

Les retallades de despeses públiques arriben a extrems difícilment comprensibles. El Consell ha fardat durant molt de temps de la disminució del nombre i l'extensió dels incendis forestals. És evident que, al llarg dels anys, i encara que amb molt de pegat i d'improvisació, s'ha anat bastint un sistema de vigilància i extinció d'incendis forestals que ha jugat un paper gens menyspreable. El seu èxit relatiu ha d'atribuïr-se en molt bona mesura al propi zel dels professionals que, en condicions de precarietat molt grans, han suplit amb voluntat, treball i estima pel medi, les carències de les administracions. En aquesta, com en moltes altres coses, les necessitats i les promeses han anat molt per davant de les realitats. El principal flanc dèbil del sistema era l'externalització del servei: les ara anomenades Unitats Brigades d'Emergència (UBE) eren contractades a TRAGSA, una empresa pública... però de l'Estat. Amb ella han acumulat un deute astronòmic i ara, quan TRAGSA s'ha cansat de finançar la Generalitat, venen les retallades. Molt dràstiques, com podreu llegir a la nota de premsa. Si no hi ha un viratge radical a la política fiscal que permeta incrementar els ingressos derivats dels impostos directes fent-los més progressius (que paguen més els qui més tenen) i d'una autèntica fiscalitat ecològica (que pague el que contamine) no eixirem mai d'aquesta situació de crisi (o ho farem conjunturalment per tornar a enfonsar-nos més profundament després) i els serveis públics es degradaran amb conseqüències, com en aquest cas, catastròfiques i irreversibles.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV Lluís Torró ha denunciat “el retall en més del 70% del personal de plantilla de les Unitats Brigades d’Emergència, la reducció del lloguer d’autobombes i la duració dels serveis contra-incendis, limitats enguany als tres mesos d’estiu”. Torró critica que “la Conselleria no ha ofert cap criteri tècnic o previsió de riscos per reduir la despesa en serveis bàsics que ja estan ajustats al límit de la seua eficiència.” “La Generalitat es farà responsable de l’eventual pèrdua de valor mediambiental fruit d’incendis imprevistos i l’ofegament dels recursos públics?, s’ha preguntat. El diputat ha presentat a la Conselleria una bateria de preguntes sobre el tema.

El diputat autonòmic i cap de llista per Alacant, Lluís Torró, considera “injustificable i perillós” el retall de mitjans contra-incendis forestals previst per la Generalitat per al reforç d’estiu d’enguany. Torró adverteix que “no es possible garantir una protecció eficient del patrimoni forestal valencià amb un retall de més del 70% en la contractació de personal de les Unitats Brigades d’Emergència (UBE), la reducció abrupta del lloguer de les autobombes i la limitació dels serveis als tres mesos estrictes d’estiu”. El diputat ha explicat que “si al 2010 els equips contra-incendis disposaren de 445 treballadors entre fixos i eventuals, enguany la Conselleria redueix la plantilla a 100 treballadors discontinus. És a dir, 345 treballadors menys per protegir els nostre patrimoni forestal que, a més a més, estaran contractats a soles durant 3 mesos”.

Torró afegeix que “una gran part dels treballadors hauran de multiplicar esforços per a desplaçar-se de província en província i cobrir tot el territori, la qual cosa fa dubtar seriosament que es puga garantir la protecció dels boscos amb eficàcia”. “A la província de València no s’han contractat les autobombes de 9 mesos i, segons l’empresa gestora, tampoc es contractaran les de 7 ni les de 5 mesos. A soles es contractaran 3 mesos i no les 20 autobombes existents. Quant a les UBE, la Generalitat contractarà a penes 100 treballadors durant 3 mesos mentre al 2010 es contractaren 220 persones durant 5 mesos. A la província d’Alacant, la Generalitat redueix la contractació d’autobombes de 7 a 3 mesos sobre 2010 i la mateixa sort corren les UBE, la contractació de les quals es limita a 3 mesos. En 2010 es contractà personal durant 5 mesos. Mentre, la contractació de mitjans contra-incendis a la província de Castelló és una incògnita, però es preveu que es reduesca també a tres mesos.”

EUPV ha presentat una bateria de preguntes al Consell per saber els criteris tècnics i les previsions de riscos que justifiquen aquesta reducció de mitjans.

Comentaris

  1. Per fí un polític amb un poc de coherència!!, el que passa es que faríen falta molts mes per a que açó millorara...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)