La comarcalització ha de vertebrar el territori valencià

El proppassat dijous ens vam reunir a Barxeta candidats i càrrecs públics d'EUPV per a reafirmar-nos en el nostre compromís amb el projecte de les Comarques Centrals. A EU creiem fermament que les divisions provincials són un gravíssim obstacle per resoldre una bona part dels problemes que ens afecten així com una font de despeses innecessàries que detrauen diners d'altres coses que haurien de ser prioritàries. El centralisme de Madrid (que encara no està del tot superat en matèria d'infraestructures, sense anar més lluny: us recomane el llibre de Germà Bel, Espanya, capital Paris) ha estat substituït pel centralisme de València i les "subdelegacions" provincials. La resta del territori és quasi com si no existira. Per a les comarques costaneres suposa que hagen de suportar una xarxa de transport antidiluviana sobrecarregada per l'explosio d'eixe turisme de segona residència que està carregant-se eles recursos i el paisatge. Per a les de l'interior, la marginació i la conversió en el pati de darrere on van a parar els molinets que destrocen les serres i els abocadors que molesten a les aglomeracions costaneres. Mentrestant, la indústria agonitza i alimenta l'atur, i el camp es veu abocat a la desaparició de llauradors i del món rural que sustenten. Cal una llei de comarcalització que descentralitze realment la presa de decisions i l'administració de recursos. I en eixe procés, el Consorci de les Comarques Centrals pot ser una fita fonamental.

NOTA DE PREMSA

L’impuls a les comarques centrals i una llei de comarcalització marquen “l’aposta vertebradora del territori” d’Esquerra Unida

El cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha anunciat que el seu grup parlamentari impulsarà en la pròxima legislatura una Llei de Comarcalització “per a convertir les comarques valencianes en l’eix vertebrador de les relacions econòmiques, socials i identitàries del País Valencià. Aquesta mesura va en la línia de reforçar el nostre autogovern i cohesió interna en un moment de crisi econòmica particularment greu al nostre territori”. La mesura s’afegeix a l’impuls de les comarques centrals a partir de la ‘Declaració de Barxeta’, que EUPV presentà ahir junt amb el coordinador general d’Izquierda Unida, Cayo Lara.

El cap de llista d’EUPV per Alacant, Lluís Torró, ha cridat a la “necessitat de resituar les comarques valencianes en el centre de les relacions economòmiques, socials i culturals del País Valencià mitjançant una Llei de Comarcalització que oferisca un nou enfocament de la qüestió identitària i de l’autogovern valencià”. Torró ha anunciat que el grup parlamentari d’Esquerra Unida impulsarà, a partir de juny, una Llei de Comarcalització que “enfortisca les competències i la capacitat del Govern valencià fent més fluïdes, a tots els nivells, les relacions internes del nostre territori, sense l’entrebanc d’institucions inoperants com les Diputacions provincials i potenciant les mancomunitats.”

La iniciativa encaixa “perfectament” amb la recuperació d’un Consorci de les Comarques Centrals. “Cal el suport decidit a aquesta part de l territori que representa tot el potencial del País Valencià, el seu desenvolupament agrari, turístic o industrial” segons Torró. Aquesta altra mesura parteix de la ‘Declaració de Barxeta’, presentada ahir amb l’assistència del coordinador general d’Izquierda Unida, Cayo Lara, i “amb la que Esquerra Unida aposta per un model de gestió basat en la inversió productiva, en l’agricultura, en la indústria i no en l’especulació i la rajola, com ha ocorregut fins ara amb governs en mans del PP i del PSOE”, segons assenyalà Lara.

El diputat Lluís Torró va destacar que la “Declaració de Barxeta reflecteix la necessitat de creixement, en qualsevol aspecte, que es mereixen les comarques centrals, les quals, ubicades a cavall entre les províncies de València i Alacant, representen Aquesta declaració es compromet a posar en marxa el consorci i equilibrar la balança”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)