No podem deixar que el mal funcionament general de Cofrents quede reduït a un debat terminològic

Ja fa dies que van pegant-li voltes i discutint si són fuites o "aportaciones a sumideros" (caldria donar-li el premi a l'eufemisme al qui se li ha acudit la definició). El que resulta evident és que els "incidents" són cada vegada més freqüents a Cofrents (ja veus quina rima!). Abans de Fukushima ja era una greu irresponsabilitat mantindre Cofrents en funcionament, però després del que hem vist, i tenint en compte que estem parlant del mateix tipus de centrals, es tracta d'una autèntica temeritat. Si passara alguna cosa (i esperem que no arribe mai al nivell de Fukushima o Txernòbil), qui se'n farà responsable? Sebastián? Aguilar? Zapatero? Fins quan permetrà la ciutadania el govern tàcit (tant és amb el PP o amb el PSOE) de les elèctriques, les constructores i la banca? Voleu que us confesse una cosa? El que menys comprenc no són els percentatges aborronadors que auguren al PP de Camps. I això que costa d'entendre. No, el que m'és més difícil de pair és la gran quantitat de persones "presoneres" del PSOE. Votants, simpatitzants, militants i, fins i tot, càrrecs públics que no comparteixen en absolut les línies mestres de la política que practica el partit que recolzen i que són incapaços d'actuar per que això no continue passant. És cert que tots som responsables en part del que passa i també és cert que no tots ho som en la mateixa mesura. Quina és la que tenen aquells que són conscients del que passa i, estant en contra, segueixen recolzant aquestes polítiques?

NOTA DE PREMSA

El cap de llista d’EUPV a Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha tornat a exigir el “tancament immediat” de la central nuclear de Cofrents en qualificar de “reveladora” la detecció d’una fuita d’aigua radiactiva procedent dels accionadors de les barres de control del reactor. “Assistim a l’enèsima errada de funcionament d’unes instal•lacions envellides i constantment problemàtiques. Cofrents acumula un seguit d’incidències greus que apunten a una fallida seriosa en qualsevol moment. El debat terminològic i les contradiccions entre la Direcció de la central i el CSN no poden desviar l’atenció sobre la seguretat preventiva de la població”.

El cap de llista d’EUPV a Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha fet una crida d’urgència “a garantir la integritat de les persones” i a protegir l’entorn de Cofrents “procedint al tancament immediat de la central nuclear”. Segons Torró, la detecció d’una fuita d’aigua radiactiva procedent del mecanisme accionador de les barres del reactor “deixà palés la precarietat i la feblesa d’unes instal·lacions envellides, continuament problemàtiques”. El candidat per Alacant ha denunciat la inacció del Govern “malgrat el risc permanent a la població”, atès que “el Ministeri està deixant que el debat terminològic sobre la gravetat de la fuita prevalga sobre la seua responsabilitat de prendre una decisió definitiva i valenta sobre Cofrents”.

“Hem assolit el capítol de ‘les contradiccions entre buròcrates’, incapaços de definir la categoria tècnica del problema. Ho vam vore ja a Fukushima i, malgrat la distància existent quant a risc immediat, no és una situació gens optimista”, ha dit en al·lusió a les contradiccions entre la Direcció de la planta i el Consell de Seguretat Nuclear. “Els que apostem per la salut de les persones i la protecció al medi natural per sobre de tot estem disposats a fer el ‘sacrifici energètic’ que tant espanta als defensors de les nuclears a qualsevol preu. És un preu que ho val, perquè afecta a moltes generacions”, ha explicat Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)