Cal acabar amb el deteriorament del patrimoni històric valencià

Vam inaugurar la campanya electoral amb una visita amb els mitjans al Castell de San Fernando (per Ferran VII) d'Alacant. Ens va semblar una bona mostra del que està passant amb el nostre patrimoni històric. Aquest monument (des del qual hi ha unes vistes magnífiques de la ciutat d'Alacant i el seu entorn) es troba en un estat deplorable. Malgrat ser Bé d'Interés Cultural (BIC) no té el preceptiu Pla de Protecció. I no és l'únic, a pesar de les disposicions legals i els terminis establerts, la majoria dels BICs valencians no en tenen. Amb això és quasi com si estigueren desprotegits en la pràctica. El castell alacantí, amb escletxes que amenacen algunes de les seues estructures, les parets farcides de graffittis i reblert d'antenes de telefonia mòbil i comunicacions és un exemple magnífic. Se'ls omple la boca de valenciania i de bones paraules sobre el foment del turisme, però el cert és que de forment ni un gra.

NOTA DE PREMSA

EU denuncia en el Castell de San Fernando d'Alacant l'abandó del patrimoni cultural valencià

Lluís Torró i Esther López exigixen al Consell que es promoguen plans especials de protecció dels Béns d'Interés Cultural. La formació d'esquerres denuncia l'absència d'entorn de protecció del Castell de Sant Fernando i la instal·lació d'antenes il·legals i pintades en el recinte del BIC.

Miguel Ángel Pavón reclama la urgent redacció d'un pla especial que contemple la rehabilitació del Castillo com a espai cultural i turístic de la ciutat.

Els núms. 1 i 2 de la llista autonòmica per Alacant a les Corts Valencianes, Lluís Torró i Esther López, han denunciat hui en el castell de San Fernando d'Alacant l'abandó del patrimoni cultural valencià. Ambdós han exigit al Consell que es promoguen plans especials de protecció que garantisquen la conservació dels valors culturals i paisatgístics dels Béns d'Interés Cultural (BICs) que, com en el cas del castell alacantí, no disposen ni d'entorn de protecció ni de pla especial. Torró i López denuncien la inacció de la Conselleria després d'any i mig des que EU sol·licitara formalment a la Conselleria de Cultura que s'incoara un expedient per a delimitar l'entorn de protecció del castell i es tramitara un pla especial.

El candidat d'EU a l'alcaldia d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, que ha acompanyat Torró i López, ha denunciat la instal·lació de fins a cinc antenes il·legals dins del recinte del BIC, així com la proliferació sobre els murs del castell de pintades i d'instal·lacions elèctriques i d'aire condicionat lligades a les antenes. Per a la formació d'esquerres, l'escandalós estat d'abandó que patix el castell i gran part de les vessants del Tossal sobre les quals s'assenta ha de revertir-se per mitjà d'un pla especial que delimite un entorn de protecció entorn del BIC que garantisca tant els seus valors culturals com els seus valors paisatgístics i ambientals, incloent-hi el manteniment de l'arbratge que recentment ha sigut objecte d'una tala, denunciada per EU davant del SEPRONA, en el recinte de l'antic parc infantil de trànsit.

Finalment, l'alcaldable d'EU proposa convertir el castell de San Fernando en un espai cultural i turístic de la ciutat. Per a això considera que cal eliminar les antenes del seu recinte i crear en el seu interior espais expositius coberts i a l'aire lliure, un auditori a l'aire lliure o miradors interpretatius del paisatge de la ciutat i del seu entorn.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)