La sentència del tribunal europeu urgeix a tornar a l’àmbit estrictament públic la iniciativa urbanística

Fa pocs dies el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fallat en contra de la denúncia que la Comissió Europea va fer contra la Llei Urbanística Valenciana. Després de nombroses queixes d'afectats i grups ecologistes adreçades al Parlament Europeu, la Comissió havia decidit impugnar la normativa valenciana per entendre que l'Agent Urbanitzador actuava en nom de l'administració i, per tant, les seues actuacions (en els procediments de reparcel·lació) s'havien d'entendre com a contractes públics. Aquest argument no ha estat acceptat per l'ultraliberal Tribunal Europeu. Però això no contradiu la qüestió central: la figura de l'Agent Urbanitzador suposa una privatització inadmissible de les funcions públiques que, a més, es presta a abusos intolerables. Si no hi ha un canvi profund de la normativa urbanística valenciana, tindrem sempre a sobre l'espasa de Damòcles de l'urbanisme insostenible i la nefasta dependència econòmica del sector de la construcció.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha anunciat que el seu grup parlamentari dedicarà bona part dels seus esforços en la pròxima legislatura “a reformar la Llei Urbanística Valenciana (LUV) per tal de desfer l’immens error de fons que hi conté, intrínsec en la sentència del Tribunal de Justícia Europeu: la privatització de la iniciativa urbanística al País Valencià”. Segons Torró, el dictamen final de l’alt tribunal “no nega” els milers d’abusos urbanístics patits per particulars com tampoc la destrossa del territori —“davant la qual cosa la Generalitat continua sent responsable”— i, sobretot, “deixa en evidència la necessitat de retornar a mans públiques la iniciativa urbanística per tal d’evitar el negoci salvatge en el futur”.

El diputat per d’EUPV en Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha explicat que la sentència del Tribunal de Justicia Europeu sobre l’urbanisme valencià “deixa en evidència el gravíssim buit existent en la regulació valenciana, basat en haver privatitzat la iniciativa urbanística per tal de donar llum verda al negoci salvatge de la rajola i a la destrossa del territori”. “Que no s’enganye el Consell perquè aquesta sentència no implica un salconduit a les polítiques d’afavoriment d’interessos privats del PP, sinó que urgeix a reformar a fons l’errada que subjeu a la Llei Urbanística Valenciana (LUV), on cal establir l’ordenació pública del contracte entre ajuntament i agent urbanitzador”. El diputat ha anunciat que aquesta reforma constituirà “una de les grans apostes d’Esquerra Unida en la pròxima legislatura, davant la qual cosa la Generalitat podrà optar per tractar de construir un urbanisme nou —sostenible amb el paisatge, adequat a la demanda i basat en una regulació pública del sector— o endinsar-se una altra vegada en el camí sense sortida del negoci especulatiu.”

D’altra banda, Torró assegura que la sentència del TJE “no acaba amb la lluita dels milers de particulars que han patit abusos urbanístics i que reclamen compensacions de l’Administració autonòmica”, i ha tornat a exigir a la Conselleria “que faça caducar els innombrables PAIs paralitzats per la crisi de la rajola, que podrien reutilitzar-se en projectes de recuperació ecològica del paisatge o en polítiques d’utilitat pública. Reconvertir en verds o en socials aquests malsons de ciment demostraria la voluntat del Consell, davant les autoritats europees, de fer un veritable gir respecte a l’urbanisme salvatge.”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)