Sense el recolzament de la Generalitat les bandes de música valencianes ho tindran molt malament

Aquest matí m'he reunit en nom d'EUPV amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. A banda de la meua proximitat personal amb el problema que els hi afecta (jo també sóc músic de banda en excedència i he estudiat en una escola de banda) cal reconéixer que el que els han fet no té nom. Els engolosinen amb una sèrie de disposicions legals que havien de resultar la panàcea a tots els problemes. Els hi obliguen a crear escoles reconegudes, contractar professorat, homologar estudis i un llarg etcètera. I després agafen la tissora i l'apliquen amb sanya. Si la Federació no haguera amenaçat amb una manifestació i no estiguerem en un any electoral els pressupostos de 2011 haurien estat catastròfics. Amb la protesta s'han quedat en desastrosos. El deute "històric" acumulat amb les bandes es de quasi 16 milions d'euros. Menys de la meitat del que es menja el Palau de les Arts, que sembla un forat sense fons. Mentre deixen morir les bandes, el circuit teatral, la indùstria audiovisual o els músics en valencià, llencen diners sense mesura en coses absurdes com el Circuit de Fórmula 1 (sense anar més lluny). Amb sensibilitat i amb un viratge a la política pressupostària (també en els ingressos, per a que la crisi la paguen sobretot els rics) es poden resoldre aquests i molts altres problemes. En la pràctica, les bandes estan suplint el que hauria d'estar fent la Generalitat: garantir l'ensenyament musical. Penseu-ho bé: no és l'administració valenciana la que subvenciona les ecoles de música de les societats o els ajuntaments, són aquests els qui estan subvencionant la Generalitat fent-se càrrec d'allò que no és la seua obligació.

NOTA DE PREMSA

Un nou marc de finançament i l’adscripció a Educació i a Cultura, l’estratègia d’Esquerra Unida per a les societats musicals

El cap de llista d’EUPV a Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha explicat al president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) les propostes d’Esquerra Unida per a garantir la supervivència i millora de les societats musicals. En una reunió aquest matí, Torró ha assegurat que “la clau jau en establir una estratègia de finançament estable amb les societats mitjançant una dotació de recursos prou, que és perfectament possible si la Generalitat aplica els criteris de fiscalitat progressiva i racionalització de la despesa pública que proposa EUPV.” A més, el candidat ha exigit el trasllat de la música valenciana des de Governació a les conselleries d’Educació i Cultura “perquè aquests són els departaments adients, els únics que garanteixen eixe marc estable de relacions lligat a l’Institut Valencià de la Música.”

“A dia d’avui, són les mateixes societats musicals les que financien a la Generalitat perquè no estan rebent els 16 milions de subvencions promeses per la Conselleria”. Amb aquesta denúncia reiterada d’EUPV, el cap de llista de la formació a Les Corts per Alacant, Lluís Torró, ha explicat les propostes de la seua formació per garantir el manteniment i creixement de les societats musicals valencianes. En una reunió amb el president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Torró ha explicat que “cal un marc de relacions i finançament estables amb la Conselleria. La dotació econòmica és perfectament viable si la Generalitat comença a aplicar una fiscalitat progressiva i la racionalització de la despesa pública, l’única alternativa de gestió per a mantindre el compromís amb els serveis públics”.

Per a dur-ho a terme, el candidat per Alacant ha assegurat que el govern valencià haurà de “reorganitzar les seues relacions amb la Federació, adscrivint-la a les conselleries d’Educació i la de Cultura, atès que a Governació es troba funcionalment aillada i la seua gestió suposa un entrebanc en la racionalització de recursos que cal per a un millor aprofitament”.

Durant la reunió, el diputat d’Esquerra Unida ha analitzat amb el president de FSMCV les iniciatives parlamentàries de la seua formació al llarg de la passada legislatura.

Comentaris

  1. El problema de l'educació musical a València és molt complex. I molt més pel rèdit que les bandes li suposen, tot i el menyspreu de l'administració. Aquesta subvenció de la que parles de les bandes cap a la Generalitat, no sols és ben certa, sinó que està afavorint la reconversió a curt o llarg termini, ja veurem, dels Conservatoris públics en centres privats elitistes on les pitjors actituds antidemocràtiques troben el beneplàcit de l'administració. Comissions de servei sense cap control, directors que s'eternitzen al càrrec (18 i més anys) molt per sobre del que marca la llei, descompensació d'horaris i desatenció a la formació integral del músic... són símptomes més que evidents de la descomposició d'unes institucions que a hores d'ara encara no sabem qual és el seu estatus acadèmic, però sí estructural: l'amiguisme i el clientisme. Perdona l'extensió, però açò que et dic no és més que principi del començament.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)