Esquerra Unida reclama al Consell que descarte les privatitzacions de Vaersa i Epsar

La lògica és ben senzilla (i perversa). Es rebaixen els impostos (als rics, particularment). L'excusa és que dinamitzarà l'economia: els pobres tindran més diners per a consumir i els rics per a invertir. Això crearia llocs de treball i beneficis que incrementarien la riquesa social i el volum dels ingressos fiscals (que no el percentatge). El que passa és que se suposa que tots els impostos suprimits van a parar a consum (almenys a consum massiu) i a inversió (productiva). En la pràctica, com va demostrar fefaentment Lord Keynes (un lúcid economista burgès), això no s'acompleix ja que la gent pot estalviar en compte de consumir o invertir. O, com ha ocorregut als anys passats, invertir en activitats especulatives que no generen riquesa. Per tant el que realment s'aconsegueix és debilitar els ingressos de l'Estat i posar en risc la seua despesa. La particularitat és que l'Estat no estalvia, consumeix o inverteix tots els seus diners, i per tant activa l'economia (a més de redistribuir la renda en imposar més als rics que als pobres i en oferir béns i serveis accessibles a tothom). Ara es veu amb claredat la perversitat de la lògica neoliberal del PP valencià: no hi ha diners ni per a segells. I els retalls es multipliquen. En aquest cas pretenen vendre el cotxe per comprar gasolina. A banda de privatitzar empreses que compleixen una sèrie de funcions públiques que no quedarien adequadament garantides amb una gestió privada, resulta que aquestes empreses viurien de l'erari públic quasi al 100 %. És a dir el que realment s'aconsegueix és un préstec que s'hauria de tornar amb interessos més que acrescuts (els beneficis de l'empresa que es quedaria la concessió). Algú pot creure seriosament que això és una solució a algun problema concret?

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic electe d’EUPV, Lluís Torró, ha advertit que retirar-li la funció pública a aquestes societats,”seria summament perjudicial. Cal recordar que algunes depuradores, per exemple, ja tenen privatitzat la seua gestió, per tant amb una privatització aquestes escaparien totalment del control públic. Es tracta de serveis que considerem necessari que continuen sent públics”.

Torró afirma que aquesta proposta del Consell “lamentablement era previsible després del camí que s’havia pres amb les externalitzacions”, lamenta i afegeix: “aquestes privatitzacions no són de cap de les maneres la solució al dèficit, perquè la funció d’aquestes empreses després de la suposada privatització, hauria de ser sostinguda per fons públics. És pa per a hui i fam per a demà”, afirma.

El diputat d’EUPV també assenyala que la privatització total d’aquestes societats serà molt negativa per a la tasca dels treballadors: “cal una independència, imprescindible a l’hora de fer valoracions mediambientals, a més fins ara, empreses com Vaersa han estat un autèntic “coladero” de contractacions irregulars, amb personal que feia la mateixa tasca que els funcionaris però que cobràvem un 20% menys. Aquesta situació acabarà radicalitzant-se”, alerta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)