Cal que el Consell promoga un canvi radical en el sistema de finançament de les escoles de música

El divendres passat vaig assistir a un debat al Club Levante sobre els retalls de les subvencions als Centres d'Ensenyament Musical autoritzats i als Conservatoris Municipals. La gent del sector està molt preocupada i absolutament farta de la hipocresia del Consell. Els responsables del PP s'omplen la boca de parlar de la música com una senya d'identitat valenciana i de la declaració de Bé d'Interés Cultural per a les bandes de música. Però al mateix temps retallen sense contemplacions les subvencions als centres d'ensenyament. A banda de les Escoles de Música i dels catorze (sí, sí, 14) Conservatoris de la Xarxa Pública de Conselleria, l'ensenyament musical es troba en mans de Centres Autoritzats (quasi tots promoguts per Societats Musicals) i Conservatoris Municipals. Aquests centres imparteixen un ensenyament reglat i atorguen títols. És a dir, estan fent el treball que li correspondria a la pròpia Conselleria. Per aquesta raó el sistema de subvencions és injust i irracional. Caldria anar cap a una altra fórmula de finançament que els atorgara estabilitat. Com assenyalem a la nota de premsa les opcions són clares: o la Conselleria assumeix els centres dins la seua pròpia xarxa o es passa a un sistema de concerts (com en l'ensenyament obligatori). El que sembla evident és que les circumstàncies actuals conviden a transcendir la conjuntura dels retalls (tot denunciant-los rotundament) i parlar d'una reforma estructural d'aquest sistema.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, assegura que els continus i desorbitats retalls econòmics i la nul·la acció del govern del PP per sustentar les escoles de música “està portant a aquestes a una situació extrema. No és un problema conjuntural, sinó estructural. S’ha d’acabar amb un sistema de subvencions que no funciona i que està posant al límit als centres de música autoritzats”. Esquerra Unida ha anunciat iniciatives parlamentàries al respecte.

Torró explica que actualment sols hi ha 14 escoles de música totalment públiques, “la resta són o bé de caràcter privat, o bé municipals, tretes endavant pels ajuntaments, per les societats musicals, per les famílies, pels esforços de tots menys de l’administració autonòmica”, critica el parlamentari d’esquerres.

“Aquest sistema no pot seguir funcionant així. La conselleria cal que es pose a treballar per resoldre la situació i acabar un mètode, el de les subvencions, que està totalment desacreditat”. Torró afirma que entre les eixides es trobaria la conversió de totes les escoles de música en públiques, o l’establiment d’un sistema de concerts o mixte. “S’ha d’estudiar i buscar l’estabilitat econòmica per damunt de tot”, incideix.

Esquerra Unida reclama l’obertura d’un debat global, “perquè el que està en joc és l’ensenyament musical a tot el País Valencià. Si no es pren una solució estructural, com dèiem, la resta seran pegats i el problema del finançament i de la supervivència de les escoles seguirà ahi, amb el risc extrem de desaparèixer”, adverteix.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)