EUPV sol·licita una comissió d’investigació en Les Corts que explique la intervenció de la CAM

Darrere de la nacionalització de la CAM hi ha una mala gestió tan evident com continuada. Però això és una tautologia. El que realment caldria saber és qui i per a qui. No perquè. El perquè és molt evident. Per posar els recursos d'una entitat pública (la CAM) al servei d'una estratègia política demencial basada en despeses i inversions insostenibles. A més, des de fa una miqueta menys de temps la mala gestió també ha servit per lliurar la caixa a mans privades per quatre xavos. Cal saber qui són els responsables d'una gestió tan caòtica i malbaratadora i cal saber per a qui s'ha treballat, és a dir, quins han estat els beneficiaris individuals de la gestió. El problema no és, com els dogmàtics neoliberals repeteixen com si fóra un mantra, la "politització" de la gestió. Sobretot, quan es contraposa a la gestió pública. El problema és la manca de control democràtic de la gestió i la pròpia política desplegada. L´únic avantatge que podria representar que les institucions financeres foren privades és que davant una gestió dolenta, els gestors dolents pagaren (en forma de pèrdua de valor determinada pel mercat o amb acomiadaments penalitzats pels propietaris). Però no és el cas. Si les coses van bé els beneficis cauran en mans privades (pels beneficis o pels salaris escandalosos dels directius, siguen d'entitats públiques o privades). Però si van mal dades, els directius seguiran guanyant gràcies als seus contractes blindats i l'estat tindrà que eixir al rescat i, amb diners de tothom, reflotar-les. No hi ha cap dubte: haurien de ser públiques. Amb la CAM tenim una gran oportunitat: després de la nacionalització hauria de tornar al sector públic valencià per a canalitzar el crèdit cap al desenvolupament local.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida recorda que el PP va ser qui demanà la mateixa comissió a Les Corts de Castella la Manxa sobre la CCM

El grup parlamentari d’esquerres ha enregistrat aquest matí la petició d’una comissió d’investigació en Les Corts Valencianes en considerar la necessitat “d’exigir responsabilitats polítiques per la situació de la caixa. En aquesta comissió demanem que comparegueren tots els directius nomenats per les Corts, així com els alts càrrecs de la Generalitat que han tingut relació amb la política d'inversions tan nefasta que ha portat a la caixa a ser intervinguda i posteriorment venuda al millor postor”, ha subratllat el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró.

Per a Esquerra Unida, els responsables polítics i tècnics de la CAM “han de retre compte de la seua gestió per tal d’aclarir en quina mesura els projectes immobiliaris i les inversions polititzades d’escassa solvència dels darrers anys han sigut determinants per arruïnar l’entitat”, assenyala Torró.

El parlamentari d’esquerres a més puntualitza: “no s’entendria de cap de les maneres que el PP ens rebutjara aquesta comissió ací, quan en Castella La Manxa el mateix partit la va demanar per a la Caixa Castella La Manxa. Esperem una resposta positiva i que els altres grups de l’oposició estiguen a l’altura de els circumstàncies recolzant la nostra proposta”.

Esquerra Unida considera que la comissió d’investigació “hauria de servir per analitzar la rendibilitat social dels anomenats ‘processos de fusió freda’ mitjançant els quals les caixes d’estalvi públiques —com Bancaixa o la mateixa CAM— són privatitzades després de ser sanejades amb diners públics, els quals no garanteixen ni tan sols la supervivència futura de la dita societat privada”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)